Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Євросоюз планує відкрити у Києві офіс оборонних інновацій

  • 17.02.2024, 15:55
  • 337

Під час Мюнхенської безпекової конференції президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила про відкриття у Києві офісу ЄС з інновацій для вдосконалення оборонного виробництва

Урсула фон дер Ляєн. Фото із сайту Укрінформ
Урсула фон дер Ляєн. Фото із сайту Укрінформ

Вона зазначила, що за час повномасштабного вторгнення рф Європейський Союз отримав цінний досвід з того, що відбувається в Україні на фронті.

Також президентка Єврокомісії наголосила на винахідливості українців у пристосуванні військового обладнання:

«Українці є дуже винахідливими у пристосуванні військового обладнання та зброї до умов цієї війни. Саме тому ми нарощуємо наше оборонне виробництво та інтегруємо у це виробництво український оборонний комплекс. Ми відкриємо в Києві офіс з інновацій, і це є метою, яку ми будемо досягати», — підсумувала вона.

Урсула фон дер Ляєн додала, що Європейська комісія надасть пропозицію щодо оборонно-промислової стратегії через три тижні.

Вона зазначила, що пропозиція спрямована на збільшення оборонних витрат за допомогою спільних закупівель і угод для забезпечення передбачуваності для промисловості. Це забезпечить кращу оперативну сумісність між європейськими збройними силами, а також зосередить витрати в Європі, щоб зберегти «хороші робочі місця» для платників податків, які оплачують витрати на оборону.

Вона додала, що Україна повинна бути інтегрована в європейські оборонні програми, оскільки росія «переважає Україну» солдатами і «закидає її швидкою і брудною зброєю, виробленою в Північній Кореї та Ірані».

Фон дер Ляєн наголосила, що в інтересах США ухвалити законопроект про надання більшої допомоги Україні, який наразі застряг у Конгресі, адже цей захід є символічним для демократій, що протистоять автократам.

«Йдеться не лише про війну рф в Україні та спроби путіна дестабілізувати демократії, але й про всіх інших автократичних супротивників», — пояснила президентка Єврокомісії.

Вона також пообіцяла, що у випадку переобрання на посаду глави виконавчої влади Європейського Союзу створить нову посаду комісара з питань оборони.

Схожі новини