Передплата 2024 ВЗ

Кіберзлодії викрали канал: як вдалось повернути канал «Балючі теми» на YouTube

Автор каналу «Балючі теми» та головна редакторка «Високого Замку» поділилась як їй та команді вдалось відновити доступ до ютюб-каналу, який напередодні вкрали

Фото: Балючі теми
Фото: Балючі теми

Це був понеділок. Мабуть, один з найстресовіших моїх понеділків!

Десь пів на першу дня я вийшла зі своєї редакції і пішла у кавʼярню, що неподалік, випити кави. Сіла за столик, взяла каву і продовжила працювати. У своєму телефоні в нотатках редагувала матеріали журналістів.
В якийсь момент на екрані телефону блимнуло повідомлення, що в акаунт каналу намагаються зайти. Не дуже надала цьому значення, бо так буває, коли хтось з команди заходить в акаунт. Буває рідко, але трапляється. Зазвичай я телефоном уточнюю, хто заходив, і підтверджую на запит від безпеки Ютюбу, що це я, тобто, що все гаразд. Як би звичайний робочий момент. Тож, я вийшла з нотаток, щоб зробити цю процедуру. Але на диво це повідомлення зникло, я його не могла знайти. І ніякого іншого, аби я підтвердила вхід, не надійшло.

Це мене здивувало, і тоді вирішила зайти на сам канал. Але він щез у моєму телефоні. При спробі зайти на поштову скриньку, побачила повідомлення, що «пароль було зміненого менше, ніж годину тому». Я звʼязалася з помічницею, яка веде канал. Вона також не змогла зайти в акаунт. Ми не розуміли, що відбувається… Але вже мали недобрі підозри. Бо доступу до каналу втратили.

Стало зрозуміло, що канал у нас вкрали.

Тим часом на Ютюбі ми побачили наш канал… з іншою назвою. На ньому вже велась якась трансляція англійською мовою. Йшлося про криптовалюту…

Ми були шоковані ще й тому, що на каналі була двофакторна автентифікація. Тобто подвійний захист. Зламали і його. Крім того, змінили номер телефону, куди мали надходити смс від гугл-захисту і резервну електронну скриньку. Тобто на мій телефон чи альтернативну пошту більше нічого не надходило. Злодії все замкнули на собі.

Отже, кіберзлодії зламали мій гугл акаунт і під моїм логіном і паролем зайшли на ютюб, забрали канал і почали хазяйнувати. Якщо спростити ситуацію, то зловмисники змогли вкрасти у вас ключі від хати, зайти, закритися з середини і робити у цій хаті, що їм заманеться.

Мене потім часто запитували, як таке можливо? Ну, а чому таке не може трапитися? Якщо є злодії, які крадуть у реальному житті, то чому не можуть бути шахраї у віртуальному світі? Як мені згодом сказали деякі спеціалісти у цій сфері, такі речі трапляються чи не щодня!
Головне питання, чому вони трапляються? І чому це трапилось з нами? На жаль, все банально просто.

На компʼютері, з якого входили в акаунт каналу, випадково відкрили якесь «ліве» посилання чи якийсь файл, де був вірус. Цей вірус і вкрав наш логін і пароль… Іншими словами, запустили злодія у хату. Тому боронь Боже відривати на своєму компʼютері будь-що підозріле, будь-яке посилання, нічого не звантажувати! Як кажуть малим дітям, не беріть до рук того, чого не знаєш!

Увесь понеділок ми з спеціалістами із кібербезпеки намагались повернути канал за гарячими слідами. Але марно.

Тоді ми пішли іншим шляхом — довгим і марудним. Повертати канал через техпідтримку Гугл і Ютюб!

Перше, що треба було зробити, це заблокувати вкрадений канал, аби мої підписники не дивились контент кіберзловмисників. Бо саме на це було розраховано! Я на своїй сторінці у ФБ написала пост, де розповіла про крадіжку «Балючих тем» і попросила друзів скаржитись на канал. Я безмежно вдячна усім, хто це зробив. Очевидно, скарг було так багато, що ютюб буквально за кілька годин заблокував канал. І це була наша перша велика перемога.
А паралельно ми почали вести виснажливу переписку з Гуглом і Ютюбом. Нам співчували, обіцяли допомогти, задавали безліч запитань і… нічого з того.

Але ми невтомно продовжували писати в службу підтримки, скаржитись, просити допомоги. Так тривало майже тиждень, і в один момент крига скресла. Ми заповнили довжелезну форму, де мусили відповісти на безліч запитань. Зокрема, детально описували контент нашого каналу, а також з яких міст, країн та навіть пристроїв найчастіше заходили на канал.

І нам повірили. Працівники підтримки перевірили канал і пересвідчились, що його було взламано. Після чого на резервну пошту, нашу, а не аферистів, техпідтримка надіслала посилання доступ до каналу!

Висновок: ніколи не здаватися, не впадати у відчай. У нас було кілька моментів, що здавалось ми вперлися у глуху стіну. Ми отримували відмови, але ми продовжували писати і стіну пробили!

А канал «Балючі теми» оговтався і продовжує працювати!

За день до крадіжки ми записали фантастичне інтервʼю!

Тому закликаємо вас нас підтримати, якщо ще не підписалися — підпишіться, натисніть на дзвіночок, який буде вас попереджати про нове відео.

Ну, а щоб ютюб бачив, що канал після пережитого, живий і активний, лайкнути будь-яке з попередніх відео чи напишіть коментар.

Схожі новини