Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Суд арештував екскерівника департаменту військово-технічної політики Міноборони Олександра Лієва

  • 12.02.2024, 19:15
  • 506

Він фігурує у справі про розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлях зброї

Олександр Лієв у залі суду. Фото Суспільного
Олександр Лієв у залі суду. Фото Суспільного

Олександра Лієва арештували до 8 квітня 2024 року із правом внесення застави 50 мільйонів гривень. Його взяли під варту у залі суду. У випадку внесення застави на Лієва буде кілька обовʼязків, зокрема — він буде зобов’язаний носити електронний браслет і здати закордонний паспорт.

Також у серпні 2022 року посадовці Міноборони уклали контракт на закупівлю гуртової партії артилерійських снарядів з постачальником озброєнь «Львівський арсенал». Потім Міноборони перерахувало на рахунки підприємства гроші, однак артснаряди компанія не відправила. Надалі «Львівський арсенал» переказав гроші словацькій компанії Sevotech, до ради директорів якої входить колишній чиновник «Укроборонпрому» Олексій Хорошаєв. Тоді Sevotech віддала частину грошей хорватській WDG, якою володіє сім'я місцевого торговця зброєю Звонка Зубака. Однак хорвати замість купівлі зброї витратили ці гроші на свій розсуд, зокрема — придбали зруйнований завод з виробництва пороху у Боснії та Герцеговині. Решту грошей, які залишилися на рахунках «Львівського арсеналу», арештували.

У травні 2022 року Міноборони та компанія Sevotech укладали контракт на постачання 18 тисяч балістичних жилетів та 18 тисяч шоломів. Та фактично компанія доставила 4,5 тисячі шоломів та 2 тисячі бронежилетів. Прокурори раніше звернули увагу на те, що Лієв мав про це знати, оскільки його департамент робив перевірку ризиків контракту.

26 січня стало відомо, що Міноборони відсудило у «Львівського арсеналу» 1,5 млрд грн. 27 січня СБУ затримала ексчиновника Міноборони Олександра Лієва, який фігурує у цій справі, під час спроби перетнути кордон. Загалом у цій справі повідомили про підозру п’ятьом чинним і колишнім працівникам Міноборони, а також керівникам «Львівського арсеналу» та представнику іноземної структури. Серед підозрюваних також є Тоомас Нахкур — чинний керівник Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони, якого 2 лютого відсторонили від посади.

Підозрюваним інкримінують привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене організованою групою.

Схожі новини