Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українець очолив Марсіанську дослідницьку станцію у США

  • 20.11.2023, 16:45
  • 436

Український інженер Сергій Якимов очолив Марсіанську дослідницьку станцію у пустелі Сан-Рафаель в американському штаті Юта

Фото Голос Америки
Фото Голос Америки

Станція займається геологічними та соціальними дослідженнями, симулюючи можливе життя астронавтів на поверхні Марса.

«Ми приймаємо різні групи з усього світу, які проводять експерименти або тестують обладнання. І ця Марсіанська станція класифікується як геологічний аналог, тому що геологія навколишньої пустелі, вона близька до геології Марса наскільки це можливо», — розповів Якимов.

Ротація груп дослідників триває від двох тижнів. Протягом них люди мешкають у спецмодулях, вживають овочі та фрукти з «марсіанської» теплиці, а також виходять назовні тільки у скафандрах.

Якимов брав участь у таких експедиціях і каже, що головна їхня проблема — це нудьга. Українець мріє стати астронавтом і полетіти на Марс.

Він навчався у Київському політехнічному інституті за спеціальністю «системи керування літальними апаратами», а 8 років тому став відомим, бо його було відібрано у сотню претендентів для майбутнього польоту на Червону планету.

Цю місію організувала компанія з Нідерландів Mars One, яка згодом збанкрутувала. Однак Якимов не покинув свою мрію.

«Я все життя йду до цієї мрії. Але треба робити якісь кроки. Можна, звичайно, просто сидіти на дивані і казати, що я хочу стати астронавтом. Проживаючи в Америці вже декілька років, я працював інженером в маленькій компанії, але працювати там у сфері польотів людини в космос я все ще не міг. І тут була така можливість долучитися до цієї справи на станції», — вважає Сергій.

Як переконує науковець, наступний етап його кар'єри — робота у NASA у Космічному центрі в Г’юстоні (Техас). Однак, щоб цього досягти, спершу треба стати громадянином США.

Річ у тім, що робота в аерокосмічній сфері без громадянства надзвичайно складна. Багато компаній, навіть приватні, працюють на державні замовлення чи замовлення з інших країн. Вони є секретними.

Схожі новини