Передплата 2024 ВЗ

Ситуація у секторі Гази похитнула надії України на мирний саміт, — ЗМІ

  • 09.11.2023, 20:15
  • 836

Атака ХАМАС на Ізраїль та ситуація у секторі Гази не тільки відвернули увагу світової спільноти від війни в Україні, але й підіривали зусилля України щодо пошуку нових союзників й організації мирного процесу

Володимир Зеленський. Фото із мережі
Володимир Зеленський. Фото із мережі

Після конференцій у Данії, Саудівській Аравії та на Мальті українські та європейські чиновники сподівалися до кінця року зібрати саміт світових лідерів для обговорення формули миру. Та, за словами західних дипломатів, тепер це малоймовірно.

Україна і її союзники сподівалися залучити великі країни, що займають нейтральну позицію (Саудівську Аравію, Індонезію, а також — Китай), до формулювання і схвалення принципів територіальної цілісності, суверенітету, політичної незалежності держав, необхідності уникати застосування сили для вирішення конфліктів.

Однак війна Ізраїлю з ХАМАС ускладнила процес, спричинивши нові протиріччя у відносинах між Заходом і провідними державами арабського і світу, що розвивається, які Україна хотіла перетягнути на свій бік.

Конфлікт в Ізраїлі знищив місяці роботи по залученню країн, що розвиваються на бік України, коли західні країни намагалися представити росію як порушницю міжнародного права, відповідальну за загибель мирних мешканців і гуманітарну катастрофу в Україні, розповіли чиновники і дипломати. Гуманітарну кризу в Секторі Гази в країнах, що розвиваються, порівнюють з українською ситуацією і звинувачують у лицемірстві західні країни, які все ж підтримали Ізраїль.

Схожі новини