Передплата 2024 ВЗ

Пінгвіни біля станції «Академік Вернадський» знесли перші яйця (ФОТО)

  • 09.11.2023, 15:45
  • 572

Наразі у різних місцях на острові нарахували 11 яєць

Фото Вадима Ткаченка
Фото Вадима Ткаченка

Біля станції вже живуть 5,5 тис. пінгвінів. У них — декілька сотень гнізд. Пара здебільшого має 2 яйця, рідше 3. За розміром вони нагадують гусячі.

«Колонія субантарктичних пінгвінів на нашому острові Галіндез наразі входить у трійку найбільших у цьому районі (Аргентинських островів-півострова Київ). За останні 5 років її чисельність зросла в понад 2 рази. А цьогоріч наш острів став першим, де наприкінці вересня субантарктичні пінгвіни почали будувати гнізда та займати минулорічні, що відтанули від снігу. Тому й не дивно, що перше яйце з’явилося саме в нас, першого листопада», — пояснив біолог 28-ї УАЕ Вадим Ткаченко.

Також він додав, що поки складно прогнозувати успішність гніздування цього сезону, адже на цей процес впливає багато факторів. Зокрема — доступ дорослих пінгвінів до моря та можливість вчасно живитися крилем, кількість снігу, який може ускладнити пінгвінам висиджування яєць, хижаки, які полюють за яйцями пінгвінів, — насамперед поморники. Вони теж повертаються у цей район антарктичною весною. Перших таких птахів наші біологи вже зареєстрували за 20 км від станції.

Схожі новини