Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пінгвіни — ще ті дизайнери!

Членам 27-ї Української антарктичної експедиції, які працюють на станції Вернадського, серед тамтешнього льоду і каміння не дають засумувати їхні сусіди — пінгвіни. Своєю поведінкою, манерами вони викликають подив, усмішку, захоплення

Свою оселю цей пінгвін збудував з кольорових камінців і уламків старої бази аргентинських полярників.
Свою оселю цей пінгвін збудував з кольорових камінців і уламків старої бази аргентинських полярників.

Послухайте, що розповідає про цих красенів біологиня Марта Дзиндра.

«Субантарктичні пінгвіни (їх легко впізнати за червоними дзьобами) зводять гнізда здебільшого з камінців, також можуть використовувати мушлі, кістки. Вони часто цуплять їх одне в одного, й через це між ними трапляються сварки та навіть бійки.
Крадіжки відбуваються, зокрема, через нестачу «будівельного матеріалу» в тих місцях, які пінгвіни обирають для гніздування. Наприклад, на нашому острові кількість пінгвінів зростає, а кількість камінців — ні. Тому іноді ці птахи навіть дроблять якісь частини споруд «Вернадського», щоб облаштувати затишне гніздечко. Буває, що й крадуть логери в наших науковців.

Такі ж ситуації можуть відбуватися і на сусідніх островах, де пінгвінам не вистачає «будматеріалів». Приміром, цей пернатий на фото — з розташованого неподалік острова Пітерман. Там є стара аргентинська станція, що також виконує роль аварійної бази. Очевидно, саме з її частини пінгвін й вирішив облаштувати мінібунгало".

Марта каже, що дослідження популяцій пінгвінів є одними з основних для українських біологів, адже за ними можуть відслідковувати динаміку зміни клімату та її вплив на вразливу антарктичну природу.

Схожі новини