Передплата 2024 «Добра кухня»

В Іспанії СБУ та правоохоронці країни затримали продавців «Скіфського золота»: що відомо

  • 24.10.2023, 12:40
  • 509

СБУ та правоохоронці Іспанії затримали контрабандистів, які у Мадриді хотіли продати «Скіфське золото» з України на понад 60 млн євро

Фото СБУ
Фото СБУ

Служба безпеки спільно з БЕБ та поліцією Королівства Іспанії нейтралізувала транснаціональне злочинне угруповання, яке нелегально вивезло з України вироби «Скіфського золота» для продажу в ЄС.

У результаті міжнародної спецоперації у Мадриді затримали п’ятьох учасників банди, які намагались незаконно реалізувати українські артефакти. Серед затриманих — представник упц мп із України.

Під час слідчих дій у зловмисників вилучили 11 викрадених золотих предметів культурної спадщини нашої держави на суму понад 60 млн євро.

Йдеться про дорогоцінні предмети VIII-IV століть до нашої ери, зокрема — золоті сережки, кулон, чокери та пектораль.

За даними слідства, фігуранти нелегально вивезли артефакти з України до Євросоюзу у 2014−2020 роках.

Потім зловмисники намагалися «легалізувати» викрадені культурні цінності, нібито їх купували іноземні колекціонери, для подальшого перепродажу на чорному ринку.

Правоохоронці поетапно задокументували злочинні дії фігурантів і затримали їх «на гарячому» під час перевезення українських артефактів.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

На вилучені старожитності накладено арешт, і є висновок експертів, що вони належать до культурної спадщини України.

Окрім того, тривають комплексні заходи для встановлення місцезнаходження всіх українських артефактів «Скіфського золота», які викрали із території нашої держави.

Спецоперацію здійснили за процесуального керівництв Офісу Генерального прокурора, а також у взаємодії з Офісом аташе МВС Іспанії в Україні та відділом міжнародного співробітництва Національної поліції Іспанії.

Схожі новини