Передплата 2024 «Добрий господар»

Захисники з п’яти регіонів України зійшли на найвищу гірську точку Сколівських Бескидів

Це вже третє сходження для ветеранів війни, які зазнали на передовій травм

Фото Тараса Лозинського
Фото Тараса Лозинського

У п’ятницю, 6 жовтня, дванадцять захисників України, які отримали на війні травми опорно-рухового апарату, зійшли на гору Парашка висотою 1268 метрів над рівнем моря. Гора Парашка — найвища точка Національного природного парку «Сколівські Бескиди». Парашка також є найвищою вершиною, яка лежить повністю на території Львівської області. За легендою гора названа на честь дочки князя Святослава Володимировича, яку вбили тут за наказом Святополка Окаянного в 1015 році.

Нагадаємо, це не перше сходження захисників на вершини Львівщини. Кілька тижнів тому підкорили гору Ключ. Цього разу на Парашку добиралися по туристичному шляху № 5044. Це складний маршрут довжиною в сім кілометрів, до якого треба добиратися щонайменше три години. Цей маршрут стартує у селі Коростові.

Серед правил сходження захисників — піднятися на гору за допомогою спеціального крісла «джульєтка». Це для тих, хто втратив ноги, мають протези чи пересуваються на милицях. За допомогою крісла на найвищу вершину Сколівських Бескидів піднімався один ветеран війни з групи, який проходить реабілітацію в центрі «Галичина», що у Великому Любіні.

Як розповів для «ВЗ» тимчасово виконуючий обов’язків начальника управління туризму та курортів Львівської ОВА Тарас Лозинський, цього разу на Парашку зійшли захисники родом із Львівщини, обласного Миколаєва, Хмельниччини, Тернопільщини та АР Крим. Під час сходження не виникало не штатних ситуацій, усі набралися позитивних емоцій, не відчували втоми.

У рамках сходження на вершину для захисників організували інструктаж, перекус та перепочинок в сільській садибі.

«Мета підкорення вершини — організація активного дозвілля та ментальна реабілітація для ветеранів війни, членів їхніх сімей, — наголосив Тарас Лозинський. — Цього року це заключне сходження на вершину, їх було три — на Пікуй, гору Ключ та Парашку. Наступного року плануємо для ветеранів інше дозвілля — сходження на інші вершини, сплави на байдарках, кінні прогулянки та екскурсійні тури по туристичних шляхах Львівщини».

Схожі новини