Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Яка ж то осінь без «Золотого Лева»?

У Львівському академічному духовному театрі «Воскресіння» відкрили театральний фестиваль

Фото Романа Балука
Фото Романа Балука

Понад 30 років поспіль на початку жовтня у Львові відбувається Міжнародний театральний фестиваль «Золотий лев», на якому львів'яни та гості міста можуть побачити чи не найкращі театральні постановки українських та зарубіжних театрів. Зокрема, щороку, окрім сценічних вистав, можна було насолодитися видовищними виставами вуличних театрів. Проте цього року, в умовах воєнного стану і з безпекових міркувань навіть традиційна хода вулицями Львова під час відкриття фестивалю була перенесена в подвір'я і коридори театру «Воскресіння». Однак шанувальників «Золотого Лева» зібралося чимало.

Фестиваль, який був започаткований і проводився творцем театру «Воскресіння» Ярославом Федоришиним, продовжує свої традиції й після відходу пана Ярослава у засвіти, і навіть в умовах війни. Недаремно гасло цьогорічного фестивалю «Театр — мистецтво нескорених».

Після театралізованої ходи коридором театру присутні перемістилися у фоє, де грали музики, артисти жонглювали підсвіченими кеглями, а потім на стіні демонстрували відеоряд, який за кілька хвилин розповів історію фестивалю «Золотий Лев».

Цього року на фестивалі переважно будуть представлені вистави, прем'єри яких відбулися після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

«На цьогорічному фестивалі маємо намір представити театри з Києва, Хмельницького, Вінниці, Сум, Кропивницького, Херсона, Луганська, Чернігова. Львівські, звісно, також долучилися. Є ще театри з Чехії і Франції та Данії, — сказала під час церемонії відкриття організаторка фестивалю Ксенія Федоришина. — Загалом у нас відбудеться понад 20 подій. Відкриваємо ми наш 34-й фестиваль традиційним парадом акторів на ходулях. Цього року через війну, не буде масового параду, який так люблять львів'яни та туристи. Але дякуємо ЗСУ, що нам вдається, локально в театрах провести вистави, бо наше гасло — це «Театр — мистецтво нескорених».

Того ж дня було також відкрито український павільйон Паризького квадрієнале сценографії 2023 «Сад живих речей», який діятиме в театрі «Воскресіння» протягом всього періоду фестивалю.

Схожі новини