Передплата 2024 «Добра кухня»

Швеція готує черговий пакет військової допомоги Україні

  • 06.10.2023, 11:45
  • 509

Уряд Швеції оголосив про виділення Україні 14-го пакету військової допомоги на 143 млн євро

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Зокрема, у ньому — боєприпаси, запасні частини для бронетехніки, засоби зв’язку та піхотне спорядження.

Міністр оборони Пол Йонсон також заявив, що Збройні сили Швеції вивчать можливість передачі або експорту в Україну винищувачів Gripen. Очікують, що рішення буде до 6 листопада.

Він додав, що обов’язковою умовою для надання винищувачів є членство Швеції у НАТО.

Вартість пакета — 2,2 млрд шведських крон, або 143 млн євро. Основну частину пакета складають боєприпаси, до нього також увійшли запчастини для бронетехніки. Швеція також надасть засоби зв’язку та піхотне спорядження.

Йонсон зазначив, що пакет складається з матеріалів, про які просили українці. «Це слід розглядати як вираження відданості Швеції довгостроковій підтримці України», — зауважив шведський міністр. Він повідомив про доручення ЗС Швеції та Шведському управлінню оборонного озброєння вивчити можливість передачі або експорту в Україну винищувачів Gripen. «Уряд ухвалив рішення оцінити умови, на яких Швеція може зробити свій внесок у сфері бойових літаків. Ми можемо зробити це шляхом розширення нашої участі в коаліції F-16 або шляхом передачі в дар або експорту системи Gripen», — сказав Йонсон.

Тиждень тому п’ятий президент Петро Порошенко у Швеції обговорив надання 14-го пакету військової допомоги та перспективи передачі винищувачів із керівництвом Ріксдагу, представниками всіх парламентських партій та ключовими міністрами шведського уряду.

«Питання постачання нам зброї. Хочу наголосити, що одні з найкращих бойових броньованих машин CV 90 постачає нам Швеція. Одна з найкращих артилерійських установок Archer поставляє нам Швеція. Памʼятаєте, наскільки важливу роль відіграли шведські протитанкові засоби NLaw і Carl Gustav? І ми з нетерпінням чекаємо один з найкращих літаків-винищувачів у світі - літак JAS 39 Gripen», — зазначив Порошенко.
«Ми чекаємо, що найближчим часом буде рішення турецького парламенту, який ратифікує членство в НАТО, і це дозволить Швеції розвʼязати руки та прискорити питання постачання для України винищувачів. Вже зараз можу сказати, що українські пілоти проходять відповідну підготовку», — повідомив Порошенко.

Прискорити постачання зброї для ЗСУ закликав Порошенко і під час виступу на безпековій конференції у шведському Вісбі.

«Пункт номер один — зброя. Зброя вчасно. Бо росіяни теж вчаться воювати. російська армія 18 місяців тому і російська армія зараз — це зовсім інша армія. А 18 місяців тому танки і БТР могли змінити ситуацію», — сказав п’ятий президент.

«Тому що зараз це війна засобів радіоелектронної боротьби, війна безпілотників, війна БПЛА, які б’ють і по танках. Отже, зараз слушний час для постачання безпілотників, літаків, реактивних винищувачів і систем радіоелектронної боротьби», — наголосив Порошенко.

Порошенко також провів зустрічі із міністром оборони Швеції Полом Йонсоном та міністром закордонних справ Швеції Тобіасом Біллстрьомом.
«Символічно, що перша зустріч — з міністром оборони Швеції Полом Йонсоном. Мав честь передати вітання та слова вдячності від українських військових, які захоплюються висококласною шведською військовою технікою. Подякував за тринадцять пакетів військової допомоги від Стокгольма Збройним Силам України та висловив сподівання на 14-й», — повідомив пʼятий Президент. «Україні конче необхідне домінування в повітрі, тому звернувся до шведських партнерів якомога швидше надати нам шведські винищувачі «Gripen», — наголошує Порошенко.
«Приємно почути від міністра слова захоплення нашими військовими та підтвердження, що українська армія сьогодні найсильніша в Європі», — пише Петро Порошенко.

«Ми обговорили також перспективи започаткування спільного виробництва шведських бойових машин CV-90 та допомоги Швеції у питанні розмінування, в тому числі гуманітарного», — повідомляє Порошенко.

Під час зустрічі він наголосив, що єдиним шляхом до встановлення стійкого та тривалого миру є забезпечення перемоги України над російським агресором, відновлення територіальної цілісності нашої держави та вступ до НАТО і ЄС. «Україна та західні союзники мають зробити все можливе для цього», — резюмує Петро Порошенко.

«У Стокгольмі розуміють рівень загрози, яку становить путінська росія для миру та безпеки не лише на європейському континенті, але й у всьому демократичному світі. Тому Швеція була і залишається одним з найвідданіших союзників України, донорів політичної та військової допомоги», — зазначає Порошенко.

Схожі новини