Передплата 2024 ВЗ

«Не буде школи — не буде села»: у Рава-Руській громаді планують ліквідувати початкову школу

Відповідне рішення депутати міськради можуть ухвалити вже 31 серпня на черговій сесії

Школа у Голокамʼянці. Фото мешканців
Школа у Голокамʼянці. Фото мешканців

Для батьків звістка про такі плани місцевої влади стала справжнім шоком.

У початковій школі у селі Голокамʼянка, яка є філією Рава-Руського опорного ЗЗСО І-ІІІ ступенів, навчаються 11 дітей.

Цьогоріч, як стверджують батьки, вони своїми силами та за підтримки влади підготували приміщення до початку навчального року, готувалися до 1 Вересня.

Та днями їм сповістили, що планують ліквідувати заклад, а учнів перевезуть у школу у Равському, що за 3 км від їхнього села.

«Я навіть не знаю, як мій син звикатиме до нової школи. Тут у нас вже своя маленька сімʼя, дітям комфортно та весело. І те, що їх так мало зовсім не впливає на якість навчання. А от те, що тепер дітей доведеться будити до школи значно раніше і їм ще доведеться долати таку відстань до школи — важко», — стверджує мама Наталія Цікало.

Її підтримують і решта батьків.

«І для нас, і для дітей це рішення — великий стрес. Усе літо школу по трохи забезпечували до навчального року: привезли канцелярію, журнали, ми підготували учнів до свята, і раптом заява — готуйтеся переходити в іншу. Завтра ми з батьками плануємо прийти на сесію і сподіваємося, що депутати, які теж батьки, врахують насамперед інтереси школярів. Бо саме нашим дітям потрібна ця школа», — наголосила Василина Мацевко, мама місцевої учениці.

Тим часом керівник відділу освіти Рава-Руської міськради Михайло Мисько у коментарі ВЗ зазначив, що ліквідація школи — вимушений крок. Основний аргумент — відсутність спортивного залу, харчоблоку та великі витрати на утримання.
Для дітей Голокамʼянки забезпечать доїзд до сусіднього загальноосвітньої школи, де є всі необхідні умови.

Вчителів теж обіцяють працевлаштувати у навчальні заклади сусідніх сіл.

«Ця школа у Голокамʼянці - не єдина така у громаді, де є до 30−40 учнів. Коштів із державних субвенцій бракує. За два роки лише на заробітні плати вчителям із міського бюджету ми скерували 24 млн гривень. Щодо забезпечення та оновлення технічної бази, то у пріоритеті будуть заклади, де більше учнів. Ми витримали усі процедури і на черговій сесії депутати будуть ухвалювати рішення. Якщо за ліквідацію школи не проголосують — доведеться шукати джерела фінансування», — пояснив він.

За словами вчительки початкових класів Марії Придаток, педагогам уже запропонували працевлаштування.

«Проєкти рішень щодо ліквідації на сайті міськради оприлюднили ще минулого року. Тоді було й громадські слухання. І тепер, через рік, рішення про ліквідацію розглядатимуть на сесії. Тобто, згідно із законом, процедура витримана. Та ми розуміємо батьків: їм важливо зберегти школу у селі для їхніх дітей», — зазначила Марія Іванівна.

Відтак останнє слово — за депутатами.

Батьки сподіваються, що обранці не позбавлять дітей можливості й надалі навчатися у рідній школі.

Схожі новини