Передплата 2024 ВЗ

«Залитий кровʼю, посічений уламками, заляпаний ґрунтом Донеччини та Півдня, але ніколи не соромом. Стяг. Синій і жовтий»

  • 23.08.2023, 09:27
  • 560

Петро Порошенко у День прапора України розповів про прапори, що подарували йому у бригадах та підрозділах, які захищають державу на фронті. Він зазначив, що у складні часи війни для кожного українця прапор став символом нескореності, маркером своїх та надії в окупації, ознакою свободи на мітингах підтримки по всьому світу

«Кожен наш день сьогодні — це День прапора України. На шевронах, звішені з вікон, покриті на плечах. Символ свободи над звільненими містами, маркер своїх та маяк надії в окупації, символ свободи на мітингах підтримки по всьому світу», — зазначив він.

«Кожного разу, коли отримували запит на допомогу від воїнів ЗСУ, що беруть участь в наступі, мали однакове прохання: „Привезіть, будь ласка, українських прапорів. Побільше. Щоб вивішувати над деокупованими містами“. І ми привозили, по 20−50 штук щоразу. Разом з броніками, технікою, автівками, медициною», — розповів Порошенко.

«Хлопці вивішували стяги над містами та селами, роздавали місцевим. А нам в подяку за допомогу та підтримку передавали підписані прапори своїх підрозділів, як символ визнання своїми. Це теж прапори нашої перемоги», — зауважив він.

Порошенко показав невелику частину тих знамен, які подарували підрозділи, що зараз воюють на передовій. «Колись виставимо їх всі на виставку, бо це — наша гордість», — зазначив він.

«Подивіться, як змінилося значення кожного прапора для всього українського народу. І для кожного з нас особисто. „Брати по зброї“ Гліба Бабича, який назавжди в нашому серці. 23 окрема президентська бригада спеціального призначення, які вручили мені прапор прямо під час запеклих боїв біля Соледару. 132 окремий розвідбат командування Десантно-штурмових військ, які застосовували унікальні сучасні технології - першими використовували „Посейдон“ і принесли неймовірний успіх нашим Збройним Силам», — сказав п’ятий президент України.

«Попри те, що тут нічого не написано, це — воїни протиповітряної оборони, зенітники, вони прикривають небо на Півдні. 82-а бригада Десантно-штурмових військ — зараз веде запеклі бої на південному напрямку у Запорізькій області. Холодноярівська 93-я бригада — це ми отримали з підписами під Бахмутом. А до цього вони були передислоковані з Харкова, з Балаклеї. Батальйони 72-ї бригади, які врятували Київ. Низький уклін всім захисникам Києва, які взяли в руки зброю і відстояли столицю України», — зазначив Порошенко.

«Тут нічого не написано, але це 95-та — я дуже ціную цей подарунок від воїнів. Це була бригада, якій можна було би доручити з 2014 року найскладніші операції. Це — неймовірний рейд по тилах противника після першого вторгнення, який було здійснено генералом Забродським», — зауважив він.

Це — від наших американських партнерів, які надавали тактичну медичну допомогу.

«Це — з Луганська, 111 окрема бригада Сил територіальної оборони, де служать наші хлопці з „Братів по зброї“, з „Європейської Солідарності“. Це — 80-та окрема десантно-штурмова бригада. Бригада, яка назавжди увійшла захистом луганського аеропорту», — також сказав Порошенко.
Він розповів, що частина з усієї великої кількості переданих прапорів зараз знаходяться у волонтерських хабах, а частина з них була реалізована на аукціонах для збору коштів на допомогу армії.

«Залитий кровʼю, посічений уламками, заляпаний ґрунтом Донеччини та Півдня, але ніколи не соромом. Стяг. Синій і жовтий. Рідний. Наш», — наголосив п’ятий президент України.

Схожі новини