Передплата 2024 «Добра кухня»

ДБР розшифрувало «чорні скриньки» гелікоптера, унаслідок падіння якого загинуло керівництво МВС України: оголошені підозри

  • 03.08.2023, 13:45
  • 1 019

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру посадовцям ДСНС, через дії яких 18 січня 2023 року в авіакатастрофі загинуло керівництво МВС

Фото ДБР
Фото ДБР

Про це заявили у пресслужбі ДБР.

«Працівники ДБР повідомили про підозру п’ятьом посадовцям Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Вони порушили правила безпеки польотів гелікоптера, на борту якого перебувало керівництво міністерства внутрішніх справ. Літальний апарат зазнав катастрофи 18 січня 2023 року у Броварах», — йдеться у повідомленні.

Зокрема, про підозру повідомлено:

  • начальнику Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України,
  • в.о. командира частини;
  • заступнику командира з льотної підготовки;
  • командиру авіаційної ескадрильї;
  • начальнику служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області.

Слідство встановило, що посадовці допустили відверті порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей.

Відомо, що слідчі ДБР відновили похвилинно день аварії, зокрема — розшифрували «чорні скриньки».

Деталі

У січні 2023 року був запланований візит керівництва МВС України до Харківської та Дніпропетровської областей.

Незважаючи на застереження внутрішніх інструкцій та вимог законодавства, посадовці ДСНС використали для перевезення делегації гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації у Києві та області.

У ДБР кажуть, що повітряне судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів.

Під час підготовки до польоту командиру екіпажу не повідомили про метеорологічні дані по всьому маршруту запланованого руху, зокрема, про вкрай несприятливі погодні умови над містом Бровари.

Сам екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах та необхідних сертифікатів. Однак жоден із посадовців відповідальних за безпеку польотів його не скасував або не переніс виліт на пізніше, до моменту сприятливих погодних умов.

Через складні погодні умови гелікоптер змушений був виконувати політ на гранично низькій висоті яка навіть менша, ніж висота будівель на маршруті руху.

Командир екіпажу побачив перешкоду — багатоповерховий будинок та почав здійснювати маневр обльоту, однак різко піднявся вгору, втратив орієнтування в просторі і під час завершення маневру, внаслідок відсутності необхідних навичок, допустив зіткнення із землею.

Під час падіння вертоліт пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані авто.

окрім високопосадовців МВС, в авіатрощі загинули чотири жінки та малолітня дитина, які прийшли у садочок. 31 особа, серед яких — 13 дітей, отримали поранення.

Тепер посадовцям Управління авіації ДСНС та САЗ ОРСЦЗ повідомили про підозру у порушенні правил безпеки польотів (безпеки руху повітряного транспорту), що спричинило загибель людей та велику матеріальну шкоду.

Начальнику служби безпеки польотів цього ж загону оголосили підозру за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість).

Санкція статей передбачає позбавлення волі до 10 років.

Наразі йдеться про обрання запобіжних заходів.

Схожі новини