Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львівські медики зробили унікальну операцію на мозку: пацієнтці - 12 років

  • 13.07.2023, 10:50
  • 934

Дитина 11 років страждала від судом

Дванадцятирічна Юстина після опеарції. Фото Першого медичного об'єднання Львова
Дванадцятирічна Юстина після опеарції. Фото Першого медичного об'єднання Львова

До 9 місяців Юстина була цілком здоровою, та раптом мама помітила, як донечка почала дивно трусити ручками. Пізніше напади траплялися вже щоночі. Тіло дівчинки викручувало, а м’язи напружувалися. Тоді педіатри не змогли встановити причину судом. Згодом дитині діагностували епілепсію та призначили ліки. Та вони не допомагали.

11 років рідні Юстини марно шукали причину хвороби. Тим часом напади лише посилювалися.

Після обстеження Юстини у Львові лікарі констатували, що єдиного вогнища, що провокує напади, в головному мозку немає. Тому потрібно чітко визначити всю зону патологічної активності, тоді шукати варіанти хірургічного лікування. Для цього звичайної енцефалограми, коли електроди, що відстежують мозкову активність, кріпляться на голову — недостатньо. Моніторинг потрібно зробити на відкритому мозку .

Фахівцям таки вдалося поставити електроди на зону в півкулі, звідки виникає патологічна активність, та визначити епілептогенну ділянку. Згодом, уже під час другого оперативного втручання, нейрохірурги успішно видалили усю патологічну зону.

Юстина більше не має судомних нападів. Через кілька днів після другої операції дівчинка повернулася додому і незабаром завершить реабілітацію.

Схожі новини