Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Чим швидше Україна стане 33-м членом НАТО, тим краще для Заходу»

  • 12.07.2023, 09:40
  • 494

Петро Порошенко в ефірі литовського телеканалу Lrytas. tv закликав лідерів держав Північноатлантичного Альянсу визначити конкретні умови для членства України в НАТО, щоб на наступному саміті у Вашингтоні наша держава стала 33-ю учасницею НАТО

Він зазначив, що подібний механізм був використаний під час отримання Україною безвізового режиму з ЄС. Порошенко також наголосив, що Україна може максимально швидко виконати необхідні умови, а ЗСУ вже зараз є найкращою армією в Європі, яка де-факто створена за стандартами НАТО.

«Зараз від російської агресії Європу і НАТО захищає не 5 стаття НАТО, а синьо-жовтий щит Збройних Сил України. Зараз ми найбільші, найсильніші і найефективніші Збройні Сили на континенті, які можуть зупинити російську агресію, депутінізувати росію і Європу», — сказав Порошенко.

«Я впевнений, що країни НАТО неодмінно знайдуть рішення. Я дуже вражений 33 тисячами українських прапорів у Вільнюсі. Дуже багато литовців, гостей Вільнюса проводять флешмоб підтримки і певного поштовху лідерам НАТО бути достатньо хоробрими, не боятися путіна. Не бійтеся перемогти росію. Не бійтеся української перемоги. Ми потребуємо зараз підтримки і максимального результату у Вільнюсі», — наголошує Порошенко.

«Більше 90% українців підтримують членство в НАТО. Йдеться не лише про стабільну безпеку на континенті. Це також і про мир, тому що членство України в НАТО є ключовою умовою миру на континенті», — каже п’ятий президент.

«Україна має бути 33-м членом НАТО, і ми безперечно беремо до уваги слова президента Байдена, деяких інших лідерів про те, що Україна має бути готова до членства в НАТО. Тому варто використати досвід щодо безвізового режиму, який я підписав в 2017 році. Ми мали 144 умови. Ми повинні були визначити критерії для безвізового режиму. І тепер варто так само мати повний перелік реформ і того, що має бути зроблено в Україні, він має бути узгоджений зараз», — каже Порошенко.

«Ми готові наполегливо працювати в найкоротший період часу, щоб підготувати Україну до членства, яке має відбутися на Вашингтонському саміті наступного року. Ми маємо дуже хорошого промоутера, дуже хорошого агітатора, який більш ніж будь-хто інший робить для майбутнього українського членства. Ім'я цього промоутера — ЗСУ. Вони ведуть найскладніші переговори, мають найвагоміші аргументи за майбутнє членство українського народу», — говорить Порошенко.

«путін розуміє лише одну мову — мову сили. І НАТО також повинне навчитися в України, як говорити з путіним мовою сили. Якщо ми говоритимемо мовою сили, то однозначно перемога буде за нами, якщо його боятися, то перемога за путіним. Це дуже чіткий вибір. Ми робимо все можливе для перемоги демократії і свободи. І чим швидше Україна стане членом НАТО, тим краще буде для Заходу», — вважає Порошенко.

Схожі новини