Передплата 2024 ВЗ

Захід, росія та її союзники збільшують ядерний арсенал, — SIPRI

  • 12.06.2023, 16:30
  • 631

Модернізацію своїх ядерних розробок продовжують рф, Китай, КНДР та Індія, Британія, Ізраїль, США та Франція. Відтак міжнародна напруга зростає. Тому вже до кінця цього десятиліття Китай може мати такий ядерний арсенал, як у Штатів і росії

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Відтак країни все більше інвестують у ядерні арсенали, зокрема — через погіршення геополітичної ситуації.

Від початку повномасштабної російсько-української війни кількість оперативного ядерного озброєння у світі зросла. Велика Британія, Ізраїль, Індія, Китай, КНДР, Пакистан, Росія, США та Франція продовжують модернізацію своїх ядерних арсеналів, деякі країни торік розгорнули нові системи озброєнь.

За крайніми даними у світі вже є 12 512 ядерних боєголовок, 9 576 з них були на складах для потенційного використання, що на 86 одиниць більше, ніж у січні 2022 року.

Приблизно 3844 боєголовок розгорнуті на ракетах і літаках, а 2 тисяч (майже всі належать США або рф) — у стані підвищеної боєздатності.

Китай — за рік кількість боєголовок зросла з 350 до 410 одиниць і продовжує зростати. Потенційно до кінця десятиліття кількість китайських балістичних ракет може зрівнятися з американською чи російською.

  • Велика Британія — оголосила про підвищення ліміту ядерних боєголовок з 225 одиниць до 260.
  • Франція — працює над атомним підводним човном, оснащеним балістичними ракетами третього покоління та новою крилатою ракетою повітряного базування
  • Індія — робить акцент на системах далекого радіусу дії, зокрема, здатних вражати цілі на території Китаю.
  • КНДР — виготовила близько 30 боєголовок за рік і має матеріал, щоб мати 50−70.
  • Ізраїль — офіційно не визнає наявності ядерної зброї, проте, згідно із доповіддю, теж модернізує ядерний арсенал.

«Ми входимо в один із найнебезпечніших періодів в історії людства. Вкрай важливо, щоб уряди світу знайшли способи співпраці для зниження геополітичної напруги та зменшення гонки озброєнь», — наголосив директор SIPRI Ден Сміт.

Схожі новини