Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як Сагайдачний та Ходкевич москву знищували?

У ліцеї імені Героїв Крут презентували концепцію проєкту «Традиції бойового братерства: від гетьманів Петра Сагайдачного та Яна Кароля Ходкевича — до наших днів»

Фото Мирослава Пархомика
Фото Мирослава Пархомика

10 червня у Львівському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут разом з іноземними партнерами — Кадетським ліцеєм імені генерала Повіласа Плехавічуса та Головною військовою середньою школою «Гусар» презентували концепцію спільного тристороннього історичного проєкту «Традиції бойового братерства: від гетьманів Петра Конашевича Сагайдачного та Яна Кароля Ходкевича — до наших днів».

Проєкт присвячений історії спільних військових кампаній, де брали участь польські, литовські та українські воїни в часи, коли наші землі входили до складу Першої Речі Посполитої. Зокрема, це історія спільного походу на Москву 1618 року та Хотинської кампанії 1621 року, коли представники трьох народів у військах під командуванням гетьманів Петра Конашевича Сагайдачного та Яна Кароля Ходкевича здобули важливі історичні перемоги. Це історія про те, як військові лідери того часу безстрашно знищували москву.

«Такі перемоги є знаковим прикладом для нинішнього покоління молоді, кадетів і ліцеїстів України, Литви і Польщі - свідомих громадян і майбутніх захисників своїх народів і держав від іноземних загарбників», — сказав під час презентації проєкту заступник начальника Львівського ліцею імені Героїв Крут з навчальної роботи, підполковник Тарас Грицевич.

Проєкт реалізують до кінця цього року. За планом — до грудня, коли виповниться 405 років від походу Петра Сагайдачного на москву. Тоді було укладено перемир’я на вигідних для Речі Посполитої умовах.

Що передбачатиме проєкт? Це буде сучасний Інтернет-сайт з інтерактивними картами, де позначені місця походів військових лідерів. Сайт транслюватиме історичну інформацію трьома мовами — українською, польською та литовською.

Над проєктом та інтерактивними картами працює команда ліцеїстів, серед яких — Роман Нагорний разом із Тарасом Грицевичем. Робота стартувала у березні цього року.

Ліцеїст Роман розповідає, що «фішка» карт — спеціальні кнопки, які дозволяють в режимі онлайн переміщувати на сайті місця походів військових лідерів трьох держав. Програма презентує весь шлях походу: від найдавніших карт до сучасних. На мапі позначено символічні герби міст, де побував зі своїм військом Петро Сагайдачний.

«Це інтерактивна карта з найменшими деталями битви, — додав Тарас Грицевич. — Наші ліцеїсти зробили феноменальне відкриття. Ми знайшли старовинну карту світу за XIX століття і позначили на ній шлях руху військ Сагайдачного. Виявилося, що у рф був населений пункт Сагайдачное і там теж побував наш гетьман. Про такий факт не знали навіть історики. Виявилося, що Ян Кароль Ходкевич мав українське коріння. Тож маємо дуже багато спільного — на рівні географії героїв, а зараз — спільну військову кампанію проти ворога».

У проєкті використовують геоінформаційні системи і програмне забезпечення ArcGIS StoryMaps (як свого часу в проекті «#EK_UA_LT Полковник Євген Коновалець»). Такий сайт сприятиме кращому знанню історії, географії, топографії, розвитку військово-прикладних навичок користування електронним картами та геоінформаційними системами.

Схожі новини