Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна може втратити мільйони тонн врожаю через підрив Каховської ГЕС, — Мінагрополітики

  • 08.06.2023, 15:20
  • 665

Декілька мільйонів тонн українського врожаю Україна може втратити через затоплення внаслідок знищення Каховської ГЕС

Фото із мережі
Фото із мережі

Про це заявив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Відомо, що землі, які затоплені, потребують повної агроекологічної оцінки стану грунтів, але після того, як зійде вода. У більшості випадків потрібно буде застосовувати спеціальні методи відновлення грунтів.

«На угіддях, які постраждали внаслідок знищення Каховської ГЕС, вирощувалося два основних блоки продукції, одним із них є овочеві та баштанні культури. Другий блок зернові та олійні культури: соя, кукурудза, соняшник, пшениця. Без джерела водопостачання неможливо говорити про вирощування продукції овочівництва. Вирощування зернових та олійних культур відбудеться за екстенсивною моделлю з низькою врожайністю», — пояснив Висоцький.

Він також наголосив, що наразі важко оцінити збитки лівобережжя Херсонщини, але відомо, що там зберігали декілька сотень тисяч тонн зернових. На правобережжі втратили понад 100 тис. тонн врожаю.

Перший заступник міністра додав, що найбільшою загрозою для міжнародної продовольчої безпеки є неможливість без зрошення вирощувати декілька мільйонів тонн зернових та олійних культур.

Схожі новини