Передплата 2024 ВЗ

Без причин і попереджень: директорку школи на Львівщині звільняють

Керівницю Лавриківського ЗЗСО Добросинсько-Магерівської громади, педагогічного працівника із досвідом і відповідною категорією, дружину військового Василину Михайлівну Опенченко звільнили з роботи

Фото Ірини Бродик
Фото Ірини Бродик

Про це повідомила голова профспілки вчителів Жовківщини Ірина Бродик.

Підстава формальна: завершення терміну дії контракту. Хоча закон передбачає право продовжити з нею контракт ще на 4 роки (стаття 39 ЗУ «Про повну загальну середню освіту»): з особою, яку призначають на посаду керівника закладу освіти вперше, укладають договір на 2 роки.

Після закінчення терміну дії такого трудового договору та за умови належного його виконання сторони мають право продовжити дію відповідного договору ще на 4 роки без конкурсу.

«Якщо з директоркою школи, успішно атестованою, двічі нагородженою грамотою відділу освіти, активною разом з колективом у волонтерстві, чоловік якої на фронті з 24.02.2022, якій не оголошували догани, без будь-яких пояснень не продовжують договір, виникає логічне питання: ЦЕ ЩО? Думаю, ГАНЬБА!», — наголосила голова профспілки вчителів Жовківщини Ірина Бродик.

Відомо, що 6 червня Василина Михайлівна Опенченко у відділі освіти Добросинсько-Магерівської сільської ради отримала наказ про звільнення з посади директора Лавриківського ЗЗСО І-ІІІ ступенів.

«Два роки я працювала на посаді директора, і жодних зауважень до моєї роботи, конфліктів із батьками та керівництвом не було. І от 6 червня я отримала наказ про звільнення через завершення договору. Але це не причина. Чому мене так раптово звільнили — у відділі освіти сільської ради не пояснили. Тому я не підписала наказ і звернулася до профспілки, бо вважаю це рішення неправомірним», — розповіла телефоном директора Лавриківського ЗЗСО Василина Опенченко.

Також відомо, що у квітні цього року Василину Михайлівну проатестували та вирішили, що вона «відповідає посаді, яку займає», надали їй гідну характеристику.

«Невже директорка, яка віддає себе школі, не заслужила навіть відпустки з виплатою допомоги на оздоровлення, а лиш наказ на звільнення, який вручив Василині Михайлівні навіть не роботодавець??? Це гуманно? Можливо, питання не в закінченні терміну договору? А у тому що „незручна“ директорка? Що, до прикладу, від первинної профспілкової організації закладу надходять звернення, чому з 01.04.2023 зменшено надбавку за престижність педагогічної плати, якщо депутати проголосували за кошти, які подав як необхідну суму відділ освіти? Або неправильно порахував? Або порахував добре, але вирішив за ті кошти стимулювати „зручних“? Або є політичні чи інші забарвлення ситуації?», — додала Ірина Бродик.

Тому керівники інших шкіл Добросинсько-Магерівської ТГ стали на захист колеги.

На їхнє запитання про причину звільнення Василини Михайлівни на зборах трудового колективу очільник відділу освіти Микола Смолинець не відповів. Тоді вони завітали й до Миколи Сала, голови Добросинсько-Магерівської сільської ради, який запевнив, що у справи відділу освіти як окремої юридичної особи не втручається, але буде створювати комісію і зʼясовувати.

Тим часом вже у понеділок, 12 червня, керівниця Лавриківської школи стане офіційно безробітною.

Нам вдалося поговорити із керівником відділу освіти, і він запевнив, що наразі директорка залишається на посаді, а сьогодні, 8 червня, о 17:00 відбудеться засідання комісії щодо її звільнення.

Однак наказ набуває чинності уже завтра, 9 червня.

«Поки не відбудеться комісія, я не можу дати вам вичерпну відповідь щодо ситуації, яка виникла», — сказав Микола Смолинець.

«Отже, якщо сьогодні наказ про звільнення директорки не буде анульовано, та не буде продовжено контракт на 4 роки (вимога, за яку проголосували одноголосно усі учасники зустрічі у Лаврикові), ми скеруємо звернення до МОН, ДОН ЛОВА, служби якості освіти та інспекції праці, але вони будуть, зокрема, щодо оплати праці, конкурсів директорів, автономії закладів освіти, які насправді мають безпосередній стосунок до ситуації», — наголосила Ірина Бродик.

Схожі новини