Передплата 2024 «Добра кухня»

Президент Сербії підтримує постачання зброї Україні

  • 07.06.2023, 11:50
  • 665

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що він не проти того, щоб його країна продавала боєприпаси посередникам, які відправляють їх в Україну

Президент Сербії Александар Вучич. Фото із мережі
Президент Сербії Александар Вучич. Фото із мережі

Це означає, що вірний балканський союзник рф розвертається на захід.

Вучич традиційно підтримує росію і відмовляється приєднатися до західних санкцій проти рф після її повномасштабного вторгнення в Україну. Але президент Сербії змінив свою позицію, заявивши, що йому відомо про повідомлення уряду США про те, що сербські боєприпаси потрапляють в Україну через посередників, і що він не має наміру цьому перешкоджати.

«Чи можливо, що це відбувається? Я не маю жодних сумнівів, що це може статися. Яка альтернатива для нас? Не виробляти їх? Не продавати їх?» — наголосив Вучич.

За словами трьох західних дипломатів у регіоні, канал, яким сербські боєприпаси постачають на український фронт, став вирішальним фактором помітних змін, оскільки США, НАТО і ЄС підтримали Сербію під час нещодавньої напруги у Косово.

На запитання, чи був це свідомий крок, спрямований на отримання схвалення західних столиць, Вучич стверджує, що Белград намагався діяти «нейтрально».

"Але я не дурень. Я усвідомлюю, що частина зброї може опинитися в Україні" - зазначив він.

Вучич визнав, що ходить по тонкій лінії між рф і західними державами, але заявив, що не буде допомагати російським військовим зусиллям. «Ми приєдналися до всіх резолюцій ООН», — сказав він, маючи на увазі заяви ООН, що засуджують повномасштабне вторгнення в Україну.

«Ми приєднуємося до заборони реекспорту, наприклад, технологій подвійного використання в безпілотниках. .. Ми не будемо хабом для реекспорту чогось до Росії» — наголосив президент Сербії.

Він додав, що часи, коли він розмовляв з президентом рф кожні три місяці, минули, зазначивши, що вже рік не контактує з кремлем, окрім як приймає відвідувачів з москви.

«Такого раніше ніколи не було», — сказав він.

Схожі новини