Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Попри заяви росії зернова ініціатива повноцінно не працює, — Reuters

  • 27.05.2023, 14:40
  • 682

Попри заяви рф щодо готовності продовжити дію зернової угоди, її повноцінну реалізацію досі не вдалося забезпечити

Зернова угода. Фото умовне
Зернова угода. Фото умовне

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що ООН і Туреччина «тісно співпрацюють з іншими сторонами з метою відновлення повноцінної роботи … та усунення всіх перешкод, які заважають операціям і обмежують сферу дії угоди»

Раніше Україна звинуватила рф в тому, що вона фактично викреслила порт «Південний» з зернової угоди, оскільки з 29 квітня жодному судну не було дозволено заходити в порт.

Натомість рф поскаржилася, що не може експортувати аміак трубопроводом до порту «Південний» відповідно до угоди. В ООН заявили, що зернова угода також передбачає експорт добрив, в тому числі аміаку, але «поки що такого експорту не було».

Додається, що станом на п’ятницю, 26 травня, 54 судна очікують на перехід до українських портів. З них 11 заявок були передані для реєстрації.

У повідомленні також йдеться, що середня кількість щоденних перевірок на в'їзді та виїзді в травні знизилася до 3,2 — найнижчого рівня з моменту старту угоди у серпні.

Нині росія намагається реалізувати дві свої вимоги, пояснюється в публікації. По-перше, вона прагне запустити роботу трубопроводу з транспортування аміаку до українського порту «Південний» для подальшого експорту на світові ринки. По-друге, вимагає під'єднати до міжнародної платіжної мережі SWIFT «Россельхозбанк», відключений від неї в рамках санкцій.

Схожі новини