Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ми повинні не мовчати, ми повинні кричати»

Мета перформансу «Матері Азову» — привернути увагу суспільства до проблеми ув’язнених захисників, щоб їх нарешті обміняли

Фото авторки
Фото авторки

У Першому театрі відбувся унікальний перформанс «Матері Азову» за участі акторів цього театру та рідних полонених захисників. Вистава побудована на основі реальних історій родичів та друзів азовців, зокрема їх особистих листувань та переписок у соцмережах. Перформанс зібрав аншлаг. Серед відвідувачів вистави — перша леді Львова Катерина Кіт-Садова, чимало вимушених переселенців, зокрема з Маріуполя, Харкова…

Як зазначила керівниця проєкту «Матері Азову» Ірина Артим’як, у виставі матері, кохані, подруги азовців не грають. Вони живуть цією атмосферою очікування рідних, а глядачі побачили частинку їхнього життя. Мета перформансу — привернути увагу суспільства до ув’язнених захисників, щоб їх нарешті обміняли і випустили на волю.

На екрані транслювали кадри, коли в окупованому Маріуполі на заводі вирішувалася доля захисників: життя в неволі чи героїчна смерть. Одна з матерів на сцені сказала, що любить життя і каву. Але тепер її не тішить ніщо, коли син в полоні рашистів. Жінка надіється, що колись таки знову відчує смак кави.

40-річна жінка з Маріуполя розповіла, що її тітка повернулася з полону і тепер з нею все гаразд. Спитала тітку, чи варто українцям мовчати про полон, щоб не зашкодити. Тітка відповіла: «Ми повинні не мовчати, ми повинні кричати».

Актори театру зацитували смс-повідомлення чоловіків зі своїми жінками. Чоловіки були у небезпеці на заводі в Маріуполі, а жінки тижнями очікували звістки від своїх захисників, що вони живі. Хтось із захисників написав, що шанси вижити прирівняні до нуля, але хлопці тримаються. «Тут буде або полон, або героїчна смерть», — відповів азовець своїй коханій дівчині.

«А де брати сили, щоб вижити в холодних підвалах полону?», — запитав азовець у мами. Вона порадила співати про волю… Щоб мати надію разом з побратимами, щоб бути нескореним.

Нагадаємо, 20 травня 2022 року захисників та мешканців Маріуполя вивели з території металургійного комбінату «Азовсталь», що став захистом для людей від численних обстрілів ворогом. З того часу більшість військових полку «Азов», які боронили Маріуполь, перебувають у російському полоні.

Схожі новини