Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Фішка» юних патріотів з Трускавця — окопні свічки для наших воїнів-захисників

Жителі Трускавецької ОТГ активно допомагають українським воїнам. Не тільки дорослі, а й діти збирають кошти, шиють маскувальні сітки, готують різного роду суміші та набори для тих, хто нищить рашистів, звільняє нашу наразі окуповану землю від нечисті у чотирьох областях — Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській

Гарний взаємозв'язок мають, постійно комунікують із нашими захисниками учні СЗШ № 3. Не тільки гуманітарну допомогу для захисників збирають школярі. Діти є діти. Хто їм відмовить? На їхні прохання та побажання швидко реагують підприємці та торговельники із розташованого по сусідству зі школою курортного ринку. Лимони, мед, хурма, горіхи, яблучна та грушева сушка — все це збиране на ринку харчове багатство фасують у школі та відправляють на фронт. До започаткованої у навчальному закладі патріотичної справи долучаються щораз більше жителів ОТГ та тимчасово переселені із зони бойових дій, як це, наприклад, сталося на такій «фірмовій» для СЗШ № 3 справі, як виготовлення окопних свічок.

Керують цим шкільним конвеєром троє вчителів — Володимир Барабаш, Валентина Салань та Тетяна Лаба. Саме вони стежать за тим, щоб дотримувались пропорції, не порушувались «нормативи», коли йдеться про компоненти для виготовлення свічок. Діти створюють основу.

Використані бляшані банки від продуктів харчування наповнюють гофрованим картоном, який на завершення заливають парафіном або воском. Остання «операція» потребує особливої пильності та відповідальності. Працювати з гарячим воском чи парафіном слід обережно. Дітей до неї не допускають. Їхній обов’язок — наповнити всім необхідним банки, підготувати саму основу для свічки. Завершальну ж роботу виконують учителі.

Лише вони заливають банки гарячою сумішшю. У Трускавці кажуть, що їхня свічкова продукція має високий попит. Адресати — різні. Свічки, яких станом на сьогодні виготовлено понад 1 тис. штук, за словами Володимира Барабаша, скеровують до воїнів з трьох бригад. У таких випадках «виробники» дбають про те, щоб відправити більш-менш крупну партію. Буває й по-іншому — коли свічки у посилках відправляють на одноосібні прохання воїнів. Серед тих, хто їх отримував, рідний брат Володимира Барабаша та колишні випускники школи. Як показує життя, свічкова продукція конче необхідна на передовій. По-різному вона використовується — і для швидкого розігріву їжі, і для освітлення. Дехто із захисників за допомогою свічки примудряється одяг собі підсушити. Тому не дивно, що на курорті задумались над тим, як збільшити своє «виробництво», вийти на новий рівень у виготовленні свічок. Маленький крок вперед вже зроблено. До ініціативи СЗШ № 3 долучились учні школи в Уличному. Це село входить до складу Трускавецької ОТГ. Добре, звісно, але мало.

Як стверджують організатори доброї справи, перехід до більш масштабного виготовлення свічок залежить від кількох чинників. Головний з них — компоненти для свічок. Із бляшаними банками проблем немає. Інша річ — парафін та віск, той же картон. Оголошення про збір потрібних складових для свічок роблять священники у міських церквах, звідти у школи передають те, що приносять небайдужі парафіяни. Але цього мало. Необхідно, щоб у цю патріотичну справу бодай кілька сотень небайдужих «впряглося». Приносити необхідні для виготовлення свічок компоненти слід до СЗШ№ 3, що на вулиці Стебницькій, 98 у Трускавці. Залишити їх потрібно або в холі закладу, де чергує охоронець, або ж передати у шкільні майстерні.

Схожі новини