Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Декілька країн готові надати Україні винищувачі, — ЗМІ

  • 15.03.2023, 15:15
  • 750

Про які конкретно країни йдеться — наразі невідомо

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Про це заявив речник уряду Польщі Пьотр Мюллер.

«Польща отримала „чіткі заяви“ від кількох країн, які бажають передати Україні винищувачі МіГ-29. Я можу лише підтвердити, що ці рішення ухвалили кілька країн, але в мої обв’язки не входить повідомляти про це від імені цих країн. Ми вже маємо чіткі заяви щодо того, які країни це будуть, але ми домовилися, що вони оприлюднять таке рішення на своїх умовах і за власними процедурами», — пояснив речник уряду Польщі Пьотр Мюллер.

Як відомо, 14 березня прем'єр-міністр Матеуш Моравецький оголосив, що Польща може надати Україні винищувачі МіГ-29 протягом чотирьох-шести тижнів, припускаючи, що союзники наближаються до угоди щодо наступного кроку у своїй збройній підтримці.

Польща також заявила, що готова передати Україні радянські літаки МіГ-29 у складі коаліції країн. Однак, оскільки союзники України обережні щодо передачі винищувачів, невідомо, скільки часу може тривати такий процес.

«Це може статися протягом найближчих 4−6 тижнів», — відповів Моравецький на запитання, скільки часу може минути, перш ніж Варшава передасть перший літак.

На початку березня стало відомо, що Словаччина готова надати Збройним силам України 10 літаків МіГ-29. Всього країна має на озброєнні 11 таких.

Як зауважив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь, їхня країна не планує більше ніколи використовувати ці літаки.

«Наша країна більше не потребує їх, вони вже не мають для нас цінності. Але в Україні вони допоможуть врятувати чиєсь життя», — заявив міністр.

У Словаччині є дві причини, чому вона більше не використовує МіГ-29: брак запчастин і фахівців, здатних обслуговувати літаки. Та ці фахівці є в Україні.

Рішення можуть ухвалити протягом декількох днів або тижнів.

«Дійсно безпрограшний варіант для всіх учасників цього процесу», — додав він.

У пріоритеті передати Україні МІГ-29, щоб допомогти оборонятися. Раніше країна заявляла, що із задоволенням забезпечить навчання українських пілотів у випадку передачі США винищувачів F-16, але поки цього не сталося.

Схожі новини