Передплата 2024 ВЗ

У США магнітні бурі «зламали» сільськогосподарське обладнання

  • 13.05.2024, 20:15
  • 772

На вихідних у США сталася магнітна буря, яка спричинила видовищне полярне сяйво на великій частині країни і вивела з ладу системи GPS, якими оснащені критично важливі для фермерів сільськогосподарське обладнання і трактори. Збої змусили багатьох фермерів у США повністю припинити посівні роботи

Фото 404 Media
Фото 404 Media

Відтак американський виробник сільськогосподарської техніки John Deere 10 травня попередив фермерів про «найсильнішу з 2005 року геомагнітну бурю», яка вплине на роботу навігаційних систем тракторів та іншого сільськогосподарського обладнання. Сотні сільськогосподарської техніки і тракторів, оснащених системами GPS і RTK, застрягли посеред поля або змінили курс просто під час сівби.

Сучасні трактори і сільськогосподарське обладнання використовують системи RTK для досягнення сантиметрової позиційної точності, зокрема — під час посіву, обробки полів, розпилення добрив і гербіцидів тощо.

Ці автоматизовані системи стали критично важливими для сучасного сільського господарства — фермери дедалі частіше використовують їх для посадки культур ідеально прямими лініями з рівномірним інтервалом. Точне землеробство значно підвищило врожайність ферм: згідно зі звітом Міністерства сільського господарства США за 2023 рік, понад 50% кукурудзи, бавовни, рису, сорго, сої та озимої пшениці висаджує і збирає виключно автоматизоване сільськогосподарське обладнання.

Чимало сучасних тракторів фактично працюють на автопілоті під наглядом фермера в кабіні. Якщо під час посіву чи збору врожаю відбуваються хоча б невеликі збої в роботі такого обладнання, воно може пошкодити посіви або посадити криво чи нерівномірно, що зрештою може значно зменшити врожайність.

Схожі новини