Передплата 2024 «Добрий господар»

На продуктовому ринку «штормить» ціна цибулі

На початку весни овоч подорожчав до 50 гривень за кілограм. Продавці кажуть, це імпорт з Голландії, Польщі та Італії

Фото автора
Фото автора

У перший день весни українців шокувала ціна ріпчастої цибулі. За кілограм цього овоча на ринках правлять 50 гривень… Раніше цибулю можна було купити за плюс-мінус 39 гривень. У супермаркетах, магазинах, продуктових кіосках ріпчаста цибуля теж по 50 гривень. По старій ціні (40 грн) продають хіба що зі старих запасів. Біла цибуля — 72 гривні, синя — 69, цибуля сорту «Шалот» — 50 гривень за 250 грамову упаковку (елітний сорт цибулі імпортований з Палестини).

Продавці львівського ринку «Новий» пояснюють, цибуля дорога, бо імпортна, тому ціна на неї регульована курсом долара, вартістю пального та іншими логістичними речами. Нарікають на війну: минулих років 90% цибулі привозили з Херсонщини, Миколаївщини.

«Цибуля на львівських ринках з Голландії, Польщі, а часник — з Китаю, — каже продавчиня ринку Тетяна. — Ціни на цибулю будуть рости. Прогнозують, що до кінця весни — 70 гривень. Але чи так буде? Нас торік лякали яйцями по сто гривень за десяток, але прогнози не справдилися».

Окрім цибулі, з овочів «борщового набору» подорожчала на ринку картопля. Взимку коштувала 6−7 гривень за кілограм, на початку весни — 10. Решту овочів для приготування борщу наразі тримають планку в діапазоні 30−40 грн. Також відчутно подорожчали тепличні огірки — 170 гривень за кілограм (наприкінці лютого коштували 150).

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман, цибуля і надалі може дорожчати і це залежатиме від міцності гривні.

«Зараз цибулю імпортують з країн ЄС, а найбільше з Польщі. Тому ціна залежить від курсу валюти. Цього року ситуація з цибулею складна не лише в Україні, — пояснює чиновниця Львівської ОВА. — Країни Азії, Казахстан та Узбекистан різко припинили експорт цибулі, цим країнам бракує свого овоча. У Туреччині та Єгипті ціни цибулі теж зросли, площі насаджень скоротилися».

Тетяна Гетьман каже, цибулю в промислових масштабах можуть вирощувати і у Львівській області, але для цього потрібні землі та кліматичні умови.

«Львівські фермери не можуть конкурувати з аграріями, які вирощують цибулю в Херсоні, — продовжує пані Тетяна. — Вирощувати овоч на півдні значно легше, бо там тепліше, довший світловий день. На півдні цибулю вирощують за оптимальною собівартістю. У зв‘язку з останніми подіями, думаю, що вже цього року фермери Львівської області збільшать площі з цибулею. Цей напрям для них мав би бути цікавим. Лише треба вивчити досвід поляків, кліматичні умови там такі самі, як у нас. Львівська ОВА сприятиме тому, щоб наші фермери садили побільше цибулі. Виділяємо з обласного бюджету компенсацію на закупівлю насіння овочевих культур, серед яких цибуля. Одне господарство може отримати 50 тисяч гривень компенсації. Загалом у бюджеті на ці потреби передбачено 1,2 мільйона гривень».

Експерт з аграрних питань Іван Стефанишин розповів для «ВЗ», що торік в Україні виростили 732 тисячі тонн цибулі, але її споживання — 750 тисяч тонн. Урожайність цибулі у Львівській області низька: 18 тонн з гектара (у країнах Азії - 45−60 тонн).

«У нас є дефіцит цибулі і тому цей овоч змушені імпортувати, — наголошує експерт. — Через погану погоду минулого року, 40% комерційної цибулі не потрапила на ринок, вона пропала на полях… 93% цибулі в Україні вирощують у приватному секторі, а потрібно, щоб в кооперативах. Приватники не є активними учасниками ринку та часто вирощують овоч для власного споживання. Також вплинула війна. Бо третину площ, де зазвичай вирощують цибулю на продаж сконцентровані в Харківській, Дніпропетровській, Херсонській та Київській областях. Там йшли бойові дії і їм було торік не до цибулі».

Те, що в Україні є гострий дефіцит цибулі свідчить і той факт, що аграрії зі східної та центральної України приїжджають на найбільший гуртовий ринок Львова, щоб купити цибулини насіння.

Іван Стефанишин каже, що невдовзі брак цибулі може виникнути і у Європі. Так, Нідерланди вирішили перекваліфікуватися на інші овочеві культури.

«Площі для вирощування цибулі у Європі зменшилися на 9%, — відзначає він. — Тому там є велика конкуренція, щоб купити цибулю у країнах Центральної Азії, в тому числі у Казахстані. Лише в Казахстані вирощують понад мільйон тонн цибулі в рік. Країни Азії різко підняли ціни на цей овоч, тому враховуючи складну логістику, то ціни сьогодні такі. До України завозять гуртом цибулю за ціною фактично до тисячі доларів за тонну. Раніше ціна була по 300 доларів за тонну. І так це буде надалі. Дива не буває… Нашої цибулі немає, бо є проблема з вирощуванням овоча в приватному секторі. Це „баламутить“ усю ситуацію».

— Яка ситуація з картоплею? Чому саме зараз подорожчала на ринках?

— Гуртова ціна картоплі - 4−5 гривні за кілограм, а це нижче собівартості. Деякі сільськогосподарські підприємства заявили, що цього року не будуть садити картоплю. 98% картоплі вирощує населення. Споживаємо з того, що вирощуємо, лише 26%. Решту йде на корм, пропадає… Якщо не вжити заходів щодо створення кооперативів, то ціни зростатимуть. Ніхто не буде їздити по населенню і збирати чи картоплю, чи цибулю по кілька кілограмів. І картопля, і цибуля є, але не на ринку…

— Тепличні овочі українського виробництва (огірок, помідор) і надалі будуть сягати планки до 200 гривень за кілограм?

— Наші тепличні овочі дорожчі, ніж європейські. Бо так звана теплова одиниця (центр обігріву теплиць) утричі вища, ніж у сусідніх країнах. Це пов’язано з вартістю газу, енергоносіїв… У країнах Азії теплова одиниця дешевша у п‘ять разів. Там і врожайність овочів у рази вища, ніж у нас. Зараз теплова одиниця в Україні найдорожча серед усіх країн колишнього СНД. Треба думати, як економити, впроваджувати енергозберігаючі технології.

Ще одна проблема. Ставити покупців перед фактом — 170 гривень за кілограм огірків, не правильно. Ну і що далі? Постоїть він кілька днів, зіпсується. Доведеться з часом закривати підприємство.

Схожі новини