Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Під радянським нашаруваннями — деталі ренесансного періоду

  • 06.03.2023, 19:25
  • 984

У Львові відкрили виставку стінописів «Моя квартира скинула шкіру»

Фото з сайту ЛМР
Фото з сайту ЛМР

Сьогодні, 6 березня, у Львівському муніципальному мистецькому центрі, що на вул. Стефаника, відбулось відкриття виставки «Моя квартира скинула шкіру». На ній представили трансфери історичних стінописів Львова ХVI — ХIX століть.

Твори монументального мистецтва можна знайти на стінах та стелях багатьох квартир львівського середмістя. У радянський період та у час пострадянської моди на «євроремонт» ці розписи поховали під емалями, фарбами та вагонкою. Сьогодні ж можна поспостерігати за тим, як ці кам’яниці «скидають шкіру», завдяки праці реставраторів та мистецтвознавців. Саме про них і їхню роботу — ця експозиція та освітня програма.

«Кожна квартира мала своє неповторне обличчя і сьогоднішня виставка є присвячена поверненню, скиданню цієї „шкіри“. Ми змінюємося разом з тим, як змінюється наше суспільство і наше ставлення до спадщини. Цю спадщину можна знайти також і на стінах, тому сьогодні у нас свято реставрації, разом із реставрацією стінописів», — наголосила директорка Муніципального мистецького центру Ляна Мицько.

На виставці представили старовинні стінописи, більшість з яких були оздобленням кам’яниці родини Еміновичів на вулиці Вірменській, у Львові. Тепер вони як окремі історичні об'єкти заповнять галерейні зали Муніципального мистецького центру.

Одним із авторів виявлення та збереження трансферів історичних стінописів є студія художньої реставрації KARP Restorer, керівником якої є Василь Карпів — художник-реставратор монументального мистецтва та автор трансферів, представлених на виставці «Моя квартира скинула шкіру». Василь Карпів зауважив, що питання реставрації є дуже важливим, оскільки це ціла наукова сфера, яка повинна бути в історичному місті та мати своїх фахівців.

«Ці трансфери — це наслідок того, що під радянським нашаруваннями ми знайшли періоди ХVIII-XIX століть, але під ними ми ще й знайшли деталі ренесансного періоду, а це ренесансні балки і різні конструктивні архітектурні елементи», — розповів Василь Карпів.

Реставраторка розписів та засновниця реставраційної майстерні «Гарда» — Ірина Гірна, котра також реставрувала віднайдені розписи у приміщенні Муніципального центру, розповіла про реставраційне відновлення та роботу зі стінописами.
«Коли ми реставруємо розписи, ми відкриваємо не тільки їх — ми завжди відкриваємо історію. І на тих об'єктах, над якими ми працюємо, є шлейф історії, бо треба дізнатись, хто тут жив чи хто мав можливість фінансувати ці розписи. Тобто кожного разу ми відкриваємо добрячий кусок історії нашого Львова», — зауважила Ірина Гірна, реставраторка розписів та засновниця реставраційної майстерні «Гарда».

Виставка вільна для відвідування щодня з 10:00 до 21:00 на вул. Стефаника, 11 (код на брамі - 27) до 15 березня.

Схожі новини