Передплата 2024 «Добра кухня»

На станції «Академік Вернадський» випав рожевий сніг

  • 21.02.2023, 11:15
  • 1 034

У районі станції «Академік Вернадський» квітне сніг

Фото науковців станції "Академік Вернадський"
Фото науковців станції "Академік Вернадський"

Як розповіли українські науковці, таке забарвлення з’являється на снігу внаслідок розвитку у ньому мікроскопічних зелених одноклітинних водоростей.

Вони мають три кольорові стадії: зелену, помаранчеву і пурпурову чи малинову. Водорості зимують під снігом у «зеленому» варіанті, де переважає хлорофіл, а коли стає тепліше, то просувається ближче до поверхні і червоніє, адже в ній утворюються каротиноїди (сполуки, які фарбують моркву ). Каротиноїди захищають водорість від ультрафіолетового випромінювання.

Наразі наші вчені відбирають і фіксують проби кольорового снігу, щоб вже на «великій землі» їх проаналізувати і краще зрозуміти хімічні основи трансформації цієї водорості.

«Цвітіння снігу» сприяє зміні клімату. Адже через забарвлення сніг менше відбиває сонячного світла та швидше тане. Як наслідок — у ньому розвивається дедалі більше яскравих водоростей. Тоді танення ще пришвидшується. Тому важливо щороку фіксувати площу «квітучого снігу» на дослідних поверхнях, щоб побачити загальні тенденції впливу зміни клімату. Нині цю роботу наші біологи і біологині на станції здійснюють за допомогою дрону

Схожі новини