Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«АШАН» постачає росіянам товари, — розслідування

  • 17.02.2023, 13:45
  • 741

російський «АШАН» від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну постачав товари для російських військових на окупованих територіях

Фото із мережі
Фото із мережі

Як йдеться у розслідуванні, постачання військовим позиціонували як «гуманітарну допомогу». Вона складалася як із товарів з «ашанівських» складів, так і з товарів, які волонтери зібрали на території магазинів мережі в різних регіонах рф.

У деяких регіонах постачання організовували за безпосередньої взаємодії з місцевими органами влади. Також «АШАН» допомагав військкоматам набирати мобілізованих із своїх співробітників.

Ввідповідно до норм міжнародного права, гуманітарною допомогою під час міжнародних конфліктів вважається лише допомога мирному населенню. Підтримка однієї зі сторін війни може підвести «АШАН» під санкції і призвести до виходу компанії з російського ринку.

Водночас, ймовірно, що не тільки «АШАН», а й «Леруа Мерлен» (із того ж холдингу) також займався постачанням товарів на окуповані території. Журналісти посилаються на опубліковане у грудні відео з Маріуполя, на якому члени «молодої гвардії єдиної росії» розвантажують однакові палети з фірмовим знаком «Леруа Мерлен».

Також компанія збирала і передавала у військкомати дані про своїх співробітників, а після оголошення мобілізації, допомагала військкоматам виконувати норму: прямо на робочому місці співробітникам вручали повістки та пропонували звільнитися.

російське керівництво мережі «АШАН» від коментарів відмовилося, а у пресслужбі головного французького офісу заявили, що компанія перебуває «поза політикою і жодною підтримкою військовослужбовців не займається».

Схожі новини