Передплата 2024 «Добрий господар»

росія втратила в Україні половину своїх сучасних танків: дані аналітиків

  • 16.02.2023, 08:30
  • 698

У війні проти України рф втратила майже 50% свого довоєнного парку сучасних танків Т-72Б3 і Т-72Б3М, а також виснажила запаси крилатих ракет

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Як стверджують військові аналітики, збройні сили росії зазнали значних втрат особового складу і техніки під час вторгнення в Україну, хоча через рішення кремлч про мобілізацію чисельність особового складу збільшилася порівняно з показниками попередніх років.

Кількість особового складу в Україні також змінилася минулого року, оскільки необхідно було підвищити боєздатність після російського вторгнення.

росія не змогла здобути перевагу в повітрі над Україною і сподівається на наземні атаки з використанням своїх крилатих ракет, що виснажило її запаси. Тому рф вдалася до імпорту іранських боєприпасів прямої дії. Це стимулює оборонно-промислову співпрацю між країнами.

російський танковий і артилерійський флот зазнав значних втрат. Згідно із даними, майже 50% довоєнного парку сучасних Т-72Б3 і Т-72Б3М втрачено. Разом з тим склад російських запасів змінився. Оскільки сучасні машини знищені, рф намагається підтримувати свій парк, виводячи зі складу старі машини.

Війна остаточно витісняє з багатьох східноєвропейських складів обладнання радянських часів, яке багато країн зберегли з часів холодної війни, констатує IISS.

Потік західної артилерії в Україну модернізує арсенал ЗМУ і надає їм кращі можливості.

Міжнародний інститут стратегічних досліджень підсумовує, що невдале рішення рф розпочати повномасштабне вторгнення в Україну у 2022 році ілюструє, як оборонна трансформація може бути прискорена або навіть стимульована, особливо — у Європі.

Зокрема, вторгнення росії у 2022 році загострило сприйняття загрози у Польщі. Тому вона прискорює свої плани щодо нарощування бронетехніки і артилерії на додаток до вже наявних цілей з посилення військово-повітряних і військово-морських сил.

Стратегічний центр тяжіння у Європі перемістився далі на північ і схід: Німеччина оголосила про створення спеціального фонду на оборону в розмірі 100 млрд євро (106 млрд доларів) і, як і Польща та Фінляндія, приєдналася до групи європейських країн, які замовляють у США бойові літаки п’ятого покоління F-35.

Фінляндія і Швеція у 2023 році майже напевно офіційно вступлять до НАТО — і рішення про це вони ухвалили лише після вторгнення рф у 2022 році.

Схожі новини