Передплата 2024 «Добра кухня»

Глинянський килим став частиною нематеріальної культурної спадщини України

  • 31.01.2023, 12:30
  • 1 489

Мистецтво виготовлення глинянського візерункового текстилю стало п’ятим елементом з Львівщини, який внесли до національного переліку нематеріальної культурної спадщини

Фото із соцмереж Львівської ОВА
Фото із соцмереж Львівської ОВА

Відповідний наказ підписав міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Також цьогоріч у список нематеріальної спадщини планують внести весільні обрядові пісні Бойківщини «Ладкання» та Сокальську сорочку (крій та орнамент жіночих і чоловічих сорочок).

«Внесення Глинянського візерункового текстилю до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини стало для всієї Глинянської громади значним досягненням. Адже глинянський килим — це неймовірний витвір мистецтва, це цілий пласт високопрофесійних виробів, які були конкурентні і залишились на світовому ринку», — розповів директор КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» у Винниках.

Нагадаємо, що із Львівщини до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини у 2022 році увійшли:

  • мистецтво виготовлення Яворівської дерев’яної забавки;
  • традиція приготування Яворівського пирога;
  • створення об'ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі;
  • Надсянська говірка на Мостищині.

Довідково

Глинянський візерунковий текстиль — це асортимент рукотворних художніх тканин. Це вишивані і гладко ткані, ворсові вовняні і шовкові килими, ткані та вишивані заслони на вікна і двері, накриття на стіл і ліжка, рушники, ткані і вишивані святкові жіночі фартухи, святкове вбрання, весільні строї, сценічні костюми, трикотажні вироби — светри, безрукавки, жіночі костюми тощо.

Рукотворні гладкоткані килими досі мають велику цінність. Є два способи виготовлення: до прикладу, рахункова техніка ткання, яка уможливлює відтворення складних високохудожніх тканин. Також побутує й інша техніка як-от виготовлення гобеленів на горизонтальних кроснах за рисунком під бердо. Ці два способи урізноманітнюють глинянські візерункові килими, не кажучи вже про величезну кількість узорів, які тут побутують — геометричні, квіткові, сюжетно-тематичні тощо.

Окремо виділяють вишивку Глинян та околиць. Зокрема, у цьому контексті — вишиті покривала на ліжка, рушники, обруси, покривала на скрині тощо, в яких разом із прадавніми знаками та символами є написи, які відображають прадавню мрію українців про відновлення незалежної держави: «Боже Великий, Єдиний, Русь-Україну Храни», «За Україну, за її волю», із зображеннями синьо-жовтих прапорів, тризуба, герба Галичини — лев з короною, тощо. Окрему нішу займає національне вбрання Глинянщини, в якому органічно поєднані вишиті (сорочки, блузки, фартухи, корсети), ткані (запаски)та в’язані (кептарі) елементи разом із фабричними тканинами (спідниці).

Схожі новини