Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Якби Україна була у НАТО, то росія б не напала, — Джонсон

  • 31.01.2023, 11:30
  • 867

Експерти прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вважає, що повномасштабного вторгнення росії можна було б уникнути, якби Україна була членом НАТО

Борис Джонсон в Україні. Фото ОПУ
Борис Джонсон в Україні. Фото ОПУ

Він переконаний, що західні політики десятиліттями використовували на тему НАТО і України «дипломатичну двозначність» — і це «закінчилося повною катастрофою».

«Ми роками розповідали українцям, що ми проводимо політику «відкритих дверей» в НАТО, і що вони мають право «обирати свою долю», і що росія не повинна мати права вето.

І весь цей час ми недвозначно давали зрозуміти Москві, що Україна ніколи не вступить до альянсу — бо дуже багато членів НАТО самі застосують своє право вето", — зазначив Джонсон.

Як наслідок, сталася найгірша війна у Європі за крайні 80 років.

«путін вторгся не тому, що думав, що Україна збирається вступити в НАТО. Він завжди знав, що це малоймовірно. Він напав на Україну, тому що вважав — і мав численні докази цього — що ми не дуже серйозно ставилися до захисту України», — вважає Джонсон.

За його словами, повномасштабного вторгення РФ можна було б уникнути, якби члени НАТО були достатньо сміливими та послідовними й взяли Україну в Альянс.

Джонсон також додав, що зараз підтримка членства в НАТО в Україні дуже висока — 83% українців вважають, що Україна має стати членом Альянсу.

«Сьогодні українці використовують запаморочливу кількість різноманітної техніки з країн НАТО з надзвичайною майстерністю і хоробрістю… Не НАТО могло б навчати українців, як вести війну — насправді, є багато того, чого вони могли б навчити нас», — зауважив колишній прем'єр Британії.

Він зазначає, що потрібно було наполягати на тезі, що «кремлю немає чого боятися НАТО, тому що це оборонний альянс. Але країни-члени ухвалили цю фальшиву тезу; я визнаю, що певний час і я з нею погоджувався».

Джонсон також вважає, що «українці повинні отримати все необхідне, щоб закінчити цю війну якомога швидше».

Схожі новини