Передплата 2024 ВЗ

На українських полях родитиме Джавеліна

  • 30.01.2023, 15:45
  • 1 534

Незважаючи на війну, вітчизняні селекціонери продовжують роботу над новими сортами овочів

Фото Національної академії аграрних наук.
Фото Національної академії аграрних наук.

Так, наприкінці минулого року в Інституті картоплярства Національної академії аграрних наук показали новинку — сорт картоплі Родинна, урожайність якої - понад 80 тонн із гектара.

Представляли її на ділянці фермерського господарства «ЕкоТур», розташованій у селі Усичівські Будки Луцького ра­йону Волинської області.

То середньостиглий сто­ловий сорт, плоди котрого червоного кольору, видовже­но-овальної форми, з жовтою м’якоттю. Бульби вирізняють­ся високою лежкістю та стій­кістю до механічних пошко­джень.

Ще ж вчені створили два сорти картоплі різної стиглості з багатьма цінними показника­ми. Їхні назви — Мірамі та Джа­веліна.

Фахівці відділення рос­линництва НАН розповіли, що згадані новинки адаптовані до різних ґрунтово-кліматичних зон України. Бульби обох сор­тів вкриті червоною шкіркою. Проте у Мірамі вона світліша, а в Джавеліни — дещо темніша.

Крім того, директор Ін­ституту картоплярства НААН України Микола Фурдига пре­зентував ще один сорт — ви­соковрожайну та смачну Міс­терію. Картопля вирізняється лежкістю, стійкістю до хвороб, високою врожайністю і дуже хорошим смаком.

Христина Фикита.

Схожі новини