Передплата 2024 «Добрий господар»

Ні Україна, ні росія не досягнуть «абсолютної перемоги», — RAND

  • 28.01.2023, 14:45
  • 712

Американський дослідницький центр RAND Сorporation опублікував доповідь «Як уникнути довгої війни» між росією та Україною. Науковці вважають, що що жодна з країн не досягне «абсолютної перемоги» над іншою, а Україна не спрямована на цю абсолютну перемогу, оскільки хоче лише повернути свої території, не знищуючи рф

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

«Хоча успішні українські контрнаступи в Харкові та Херсоні восени 2022 року відновили оптимізм щодо перспектив України на полі бою, заява президента рф володимира путіна 21 вересня про часткову мобілізацію та анексію чотирьох українських областей стала суворим нагадуванням про те, що ця війна ще дуже далека від завершення.

Станом на грудень 2022 року Україна мала бойовий імпульс і, можливо, зможе воювати доти, доки їй не вдасться витіснити російських військових із країни. Прихильники цієї думки стверджують, що ризики застосування рф ядерної зброї або війни з Організацією Північноатлантичного договору (НАТО) залишаться керованими.

Після того, як росію буде витіснено з України, у приголомшеної рф не залишиться іншого вибору, окрім як залишити свого сусіда в мирі та навіть виплатити компенсацію за завдані збитки. Однак вивчення минулих воєн і пильний погляд на перебіг нинішньої свідчать, що цей оптимістичний сценарій малоймовірний", — йдеться у дослідженні.

Там пропонують можливі варіанти завершення російсько-української війни: абсолютна перемога, перемир’я та політичне врегулювання.

Говорячи про абсолютну перемогу, експерти посилаються на визначення, згідно з яким «переможець встановлює нове керівництво в переможеній державі, окупуючи або анексуючи територію противника…». Такої перемоги союзники досягли у Другій світовій війні. Однак у цій війні такий варіант малоймовірний, зазначають аналітики.

Україна ніколи офіційно не заявляла про намір, пишуть експерти, і навіть якщо вона повернеться до своїх кордонів 1991 року, росія все ще матиме змогу завдавати ударів за допомогою флоту та авіації, які не сильно постраждали на війні.

Оскільки жодна зі сторін не має можливостей для досягнення абсолютної перемоги, війна, найімовірніше, завершиться переговорами. Переговори, на відміну від абсолютної перемоги, вимагають від воюючих сторін прийняти певний ризик того, що умови миру можуть порушити.

Аналітики пишуть, що «навіть відносний „переможений“ у війні збереже можливість погрожувати іншій стороні».

Перемир’я в Україні, очікують експерти, заморозить лінію фронту і призведе до тривалого припинення активних бойових дій. рф припинить спроби окупувати додаткові українські території та припинить ракетні удари по українських містах та інфраструктурі.

Українські Збройні сили в такому разі припинили б свої контрнаступи — удари по утримуваних росією районах України і по самій рф. Збережуться невирішені територіальні питання, які будуть оскаржуватися політичним та економічним шляхом, а не військовим.

Аналітики пишуть, що сторони, найімовірніше, провадитимуть лише мінімальну торгівлю, а кордони будуть закриті.

RAND — авторитетний дослідницький центр у США, але ще з часів нападу рф на Грузію у 2008 році його підозрюють у роботі на росію.


Джерело: RAND

Схожі новини