Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Вагнерівці» взагалі не зважають на втрати, — розвідка

  • 24.01.2023, 14:30
  • 763

У Головному управлінні розвідки Міноборони опублікували звіт про тактику та ефективність російських найманців із «ПВК Вагнера»

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

За даними розвідки, бойовики мають вкрай жорстку дисципліну і не зважають на втрати — і тому є ефективними на полі бою.

ЗМІ отримали доступ до відповідного документу у грудні 2022 року. У ньому йдеться, що «вагнерівці» є серйозною загрозою на близькій відстані навіть в умовах шалених втрат, яких вони зазнають. Найманці стали для росії одноразовою піхотою, а їхні смерті не мають жодного значення для російського суспільства.

«Штурмові групи не відступають без команди. Несанкціонований відхід команди або без поранення карається розстрілом на місці», — вказано у документі ГУР.

Перехоплення телефонних розмов також свідчать про нещадне ставлення на полі бою. В одному з них йдеться про те, як солдат розповідає про іншого, що намагався здатися українцям.

«Вагнерівці» зловили його й відрізали йому довбані яйця", — каже солдат.

Тим часом поранених «вагнерівців» часто залишають на полі бою на кілька годин. Піхота не має права самостійно евакуювати поранених, вона зобовʼязана продовжувати штурм. Лише якщо він не вдався — вони можуть відступити, лише вночі.

В українській розвідці наголошують, що така тактика є єдиною ефективною для погано навчених мобілізованих військ, які становлять більшість російських сухопутних військ. У звіті йдеться про те, що «вагнерівці» використовують для штурму мобільні групи чисельністю до десятка або менше осіб, використовуючи реактивні протитанкові гранатомети (РПГ) і розвіддані безпілотників, які в доповіді названі «основним елементом».

Десятки тисяч завербованих засуджених часто використовують у першій хвилі атаки, і вони зазнають найбільших втрат — до 80%. За ними йдуть більш досвідчені бійці з тепловізорами та приладами нічного бачення. Якщо силам «ПВК Вагнера» вдається зайняти позицію, артилерійська підтримка дозволяє їм вирити окопи й закріпити свої здобутки, але ці окопи дуже вразливі для атак на відкритій місцевості. Однак, згідно з українськими перехопленнями, координації між «вагнерівцями» і російськими військовими часто немає.


Джерело: CNN

Схожі новини