Передплата 2024 «Добра кухня»

У Черкасах у пам‘ять про львівську художницю Вікторію Ковальчук створили мурал (фото)

На стіні школи намальовано глечик, з якого витікає річка життя. Цю річку охороняють синьо-жовті ангели

Вікторія Ковальчук
Вікторія Ковальчук

На фасаді однієї з черкаських шкіл створили мурал у пам‘ять про львівську ілюстраторку Вікторію Ковальчук. Мурал намалювала відома черкаська художниця Ольга Курська (у межах благодійного проєкту ЮНІСЕФ).

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Мисткиня каже, що її робота на стіні навчального закладу — вшанувати творчість Вікторії Ковальчук, яка ілюструвала «Буквар». Також була авторкою унікальних малюнків дитячих книжок. У своїх креативних малюнках Вікторія Ковальчук вчила дітей та дорослих бачити у всьому позитивні фарби.

Читайте також: «Вона була якоюсь мірою святою, «дитячою феєю»

Вікторія Ковальчук померла у квітні 2021 року від ускладнень коронавірусу. Була членкинею Національної спілки художників України, лауреаткою Державної премії імені Лесі Українки та Літературної премії імені Олени Пчілки, дипломанткою республіканських і всесоюзних конкурсів «Мистецтво книги», міжнародних художніх виставок.

Вікторія Ковальчук була авторкою логотипа газети «Високий Замок». Це її ідея — зробити акцент на літері «А» у слові «Замок». Також вона створила спеціально для логотипа графічний силует Львова.

Ольга Курська спробувала відтворити у своєму муралі техніку робіт Вікторії Ковальчук. Намалювала українські пейзажі - хати, мирне небо, річку, квіти, птахи, синьо-жовті ангели…

«Основна концепція мого настінного малюнка — глечик, з якого витікає річка життя, — розповіла мисткиня Ольга. — Глечик, як символ народження всього живого. На двох берегах річки квітне життя. Ці береги об'єднують мости. У Вікторії Ковальчук усі малюнки були з глибоким змістом. Не було беззмістовних малюнків».

Ольга Курська особисто знала Вікторію Ковальчук. Познайомилися на одному мистецькому заході у Львові і подружилися. Це перший стінопис в Україні у пам‘ять про Вікторію, яка пішла в кращий світ. Подібну ідею обговорювали у Львові, але питання не мало розвитку… Ольга Курська вважає, що такі мурали повинні бути в кожному місті України.

Син Вікторії Ковальчук — юрист, волонтер Віталій Надашкевич розповів «ВЗ», що влітку 2021 року у Львові збиралися малювати мурал на основі малюнків його мами. Знайшли художника, який це зробить, обговорили концепцію. Згодом шукали стіну, де пасуватиме мурал. «І тут війна, не до того було, — каже Віталій. — Але ця ідея жива і мурал на честь моєї мами обов’язкового з’явиться у Львові - місті, де жила і творила».

Схожі новини