Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Естонія передасть Україні найбільший пакет військової допомоги

  • 19.01.2023, 12:30
  • 532

Уряд Естонії ухвалив рішення надати військову допомогу Україні у війні з рф на 113 мільйонів євро

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Пакет допомоги буде рекордним, у ньому будуть гаубиці, боєприпаси, машини підтримки артилерійських частин та гранатомети.

Після відправки в Україну цієї партії зброї загальний обсяг військової допомоги Україні від Естонії зросте до 370 млн євро, або трохи більше одного відсотка річного внутрішнього валового продукту Естонії.

Згідно з інформацією ERR, Естонія передасть Україні десятки гаубиць калібру 155 та 122 міліметри, тисячі снарядів, вантажний автотранспорт для їх перевезення, понад сто протитанкових гранатометів Carl-Gustav та понад тисячу боєприпасів до них.

«Якщо впаде Україна, опиниться під загрозою свобода і в іншому світі. Допомагаючи Україні захищати свою незалежність, ми захищаємо право на свободу та демократію всіх держав, зокрема Естонії», — наголосила прем'єр-міністерка Кая Каллас у пресрелізі.

«Війна рф проти України має свою ціну — ціну, яку ми платимо в євро, а українці - своїми життями», — додала вона.

Міністр оборони Ханно Певкур наголосив, що Україна потребує важкого озброєння.

«Україна потребує важкого озброєння, щоб утримувати ініціативу та протистояти росії, яка готується відновити свою військову силу. Найважчі бої ще попереду», — сказав Певкур, за словами якого для Естонії важливо показати приклад і мотивувати тим самим інших союзників надавати допомогу Україні.

В уряді зазначили, що ця військова допомога не знижує обороноздатність Естонії, і гармати, які передають Україні, найближчим часом замінять корейські самохідні артустановки K9.

Також безпеку гарантує присутність союзників, зокрема — нещодавно тут розмістили американські реактивні системи залпового вогню HIMARS.


Джерело: ERR

Схожі новини