Передплата 2024 ВЗ

Легендарному воїну УПА — 100 років

  • 05.01.2023, 12:30
  • 868

Сотенний УПА Мирослав Симчич понад 32 роки відсидів у радянських таборах

Мирослав Симчич. Фото із мережі
Мирослав Симчич. Фото із мережі

5 січня Мирослав Симчич («Кривоніс»), військовий та громадський діяч, сотенний УПА, Герой України, святкує ювілей — йому виповнилося 100 років. Усе життя він боровся за волю України, а його справу продовжили сини.

Сотенний «Кривоніс» є одним із легендарних командирів УПА. У трохи більше, ніж 25 років він керував боєм під Космачем, де вбили підполковника Алєксєя Дєргачова — командира конвойного полка військ НКВС. Симчича та Бандеру й досі бояться у росії.

Відомо, що із сотенного він став небезпечним в’язнем ГУЛАГу. За участь у національно-визвольній боротьбі понад 32 роки відбував ув’язнення у радянських концтаборах.

Кожен з його трьох термінів був особливим: спочатку було слідство, яке супроводжувалося жорстоким катуванням. Та тортури Симчич витримав і не здався «імперії зла». У таборах він був активним учасником спротиву режиму та свавіллю кримінальників.

Зараз повстанець є почесним громадянином Коломиї, де досі проживає, а з 2013-го — ще й почесним громадянином Львова.\

Про українського бойового командира навіть писала європейська та світова преса, а його життєвий та військовий шлях став основою книги українського історика, професора Миколи Андрусяка «Брати Грому». Крім того, легендарний «Кривоніс» неодноразово висловлювався про країну-агресорку.

Схожі новини