Передплата 2024 ВЗ

Біля пам’ятника Шевченку — «тюремний стіл» полонених азовців

Девіз акції - «Борися за „Азов“ так, як вони боролися за тебе! Що кожен герой повернувся додому живим»

Фото автора
Фото автора

Біля пам’ятника Тарасу Шевченку у Львові встановили інсталяцію «Азовсталь полон». Це тюремний стіл, на якому стоять атрибути полону військових, які захищали Україну від рашистів — металеві миски та кружки, ложки (деякі не мають тримача), залишки їжі та засушені шматки чорного хліба. Саме цим у полоні годують азовців… На столі стоїть табличка, де українською та англійською мовою описано суть інсталяції: «Борися за „Азов“ так, як вони боролися за тебе! Що кожен герой повернувся додому живим».

«Це „смертельний стіл“ полонених азовців. Інсталяція присвячується бійцям полку „Азов“, частина з яких досі перебувають у російському полоні, — сказала „ВЗ“ волонтерка, громадська активістка, вимушена переселенка Анна Мориквас. — Цією інсталяцією хочуть привернути увагу громадськості до того, що бійців не звільняють з полону і вони там утримуються у нелюдських, жахливих умовах. Чоловіків катують, тримають у голоді. Люди місцями страждають і не бачать сонячного світла».

«Ця інсталяція стоятиме у центрі Львова упродовж усіх Різдвяних свят (до середини січня), щоб нагадувати містянам про реалії захисників України, які перебувають в полоні, — сказала одна з організаторів перформансу Анна Коваль. — Металевий посуд прикручений до столу, як символ їх життя. Вони знаходяться в неволі так само прикручені до обставин».

Схожі новини