Передплата 2024 «Добрий господар»

Індустріальний парк у Бориславі

Очікуваний ефект від «Ін. Парк» у Бориславі: дві тисячі 300 нових робочих місць та 19 млн 120 тис. грн платежів на рік до бюджету

У Бориславській ОТГ створюють індустріальний парк. Це стало відомо після того, як депутати міської ради схвалили концепцію розвитку нового «дітища» громади. Базовий документ передбачає як головні напрями руху масштабної бізнесової справи, так і параметри та умови ії функціонування. Привабливий для громади проект вже отримав назву — «Ін. Парк». Його реалізація, як запевнили обранців територіальної громади розробники проекту, розпочнеться найближчим часом.

Вже відомо місце базування майбутнього парку — двадцятигектарна земельна ділянка. Розташована вона не десь у полі, де не те, що інфраструктури у сучасному розумінні цього слова, навіть під'їзних доріг часто не буває, а у гарно облаштованому місці. Великим плюсом є те, що тут добре збереглась інженерно/технічна мережа. Умови такі, що кращого важко й побажати собі - ділянку електрифіковано, на території працює каналізація, централізовано подається вода. Ще один немаловажний козир — що по сусідству з майбутнім парком залізнична колія проходить.
Бориславська громада — не єдина на Львівщині, де упродовж останнього часу прийнято рішення про створення індустріальних парків, які, як на це сподіваються ініціатори їх створення, стануть тими «локомотивами», за допомогою яких вдасться вирішити типові проблеми сьогоднішніх українських малих міст, до якого економісти й Борислав зараховують.

Чим ОТГ з адміністративним центром у місті нафтовиків від інших відрізняється? Якщо говорити про сусідні адміністративні одиниці: Дрогобицьку, Меденицьку, Трускавецьку та Східницьку ОТГ, — то Бориславська громада найменша за територією, але з найвищою зарплатнею та найбільшим бюджетним доходом з розрахунку на одного мешканця. Основним напрямом розвитку економіки міста є, як стверджують у Бориславі, «відновлення діяльності підприємств, що призупинили свою роботу, з можливим їх перепрофілюванням, нарощенням обсягів виробництва та створення нових робочих місць». Сьогоднішній виробничо-господарський ресурс Борислава фахівці оцінюють, як хороший стартовий майданчик для майбутнього економічного зростання. У місті, як наголошує міський голова Ігор Яворський, сподіваються, що майбутній індустріальний парк, привернувши увагу інвесторів, стане потужним сигналом і для тих, хто шукає місце для перезапуску власного бізнесу — релокованих із зони бойових дій на сході та півдні виробничих потужностей. Розгорнутись, відкрити своє «друге дихання» такі люди зможуть у Бориславі. Сьогодні для цього створено хороші умови: чого лишень вартує державна підтримка таких починань.

Чи буде належна віддача? У Бориславі на це не тільки сподіваються, тут вже почали працювати з потенційними партнерами, щоб у перспективі забезпечити надходження передбачених планом розвитку 2,2 млрд грн інвестицій. Це дозволить створити дві тис. 300 нових робочих місць та довести щорічні платежі до місцевого та державного бюджетів після виходу парку на планову потужність до 19 млн 120 тис. грн без врахування ПДВ.

Схожі новини