Передплата 2024 «Добрий господар»

Українець став фотографом року за версією видання The Guardian

  • 23.12.2022, 20:15
  • 1 041

Український фотограф Євген Малолєтка, який протягом року робив світлини війни в Україні для американського інформаційного агентства Associated Press, став фотографом року за версією британської газети The Guardian

Євген Малолєтка. Світлина із соцмереж фотографа
Євген Малолєтка. Світлина із соцмереж фотографа

На початку 2022 року він висвітлював насильство в Казахстані, а потім повернувся в Україну, коли почали з`являтися повідомлення про те, що рф планує здійснити широкомасштабне вторгнення в Україну. Відтак, у середині січня він вже працював кореспондентом для Associated Press у Харкові та на Донбасі.

Євген Малолєтка жив у Харкові, а коли вони з командою AP зрозуміли, що вторгнення неминуче, то переїхали в Маріуполь. Разом із відеожурналістом Мстиславом Черновим і відеопродюсером Василісою Степаненко Євген Малолєтка приїхав у Маріуполь за годину до вторгнення. Він робив знімки обстріляного маріупольського пологового, братських могил і лікарні.

У березні Малолєтка був одним із небагатьох фотографів, які показали світу, що насправді відбувається у Маріуполі, сфотографувавши жорстоку облогу російськими військами для Associated Press.

Найбільший резонанс спричинили кадри, які він зробив 9 березня біля зруйнованого після російських обстрілів пологового будинку про які, зокрема, згадав фотограф у інтервʼю для The Guardian.

Певний час коли вони були єдиними міжнародними журналістами, які залишилися в Маріуполі. Тоді їхній головний фокус був на стражданнях людей. Вони часто бували у шпиталях, притулках, квартирах, будинках, а Малолєтка зняв одні з найдраматичніших фото війни.

Український фотограф та команда AP пробули там 20 днів, розповідаючи про облогу міста, поки їм не довелося виїхати, оскільки їм сказали, що росіяни полюють на них за публікацію детального звіту про звірства, які відбуваються в Маріуполі. Їм вдалося вийти через 15 російських блокпостів до Запоріжжя, яке тоді контролювали українці.

Після Маріуполя Малолєтка продовжував висвітлювати війну на різних рубежах — від Харкова, Донбасу та Запоріжжя до Миколаєва та Херсона, а також у столиці.

Схожі новини