Передплата 2024 «Добра кухня»

В Афганістані знову протестують жінки

  • 23.12.2022, 18:45
  • 630

Жінки в Афганістані протестують проти заборони навчатися в університетах

Фото reuters.com
Фото reuters.com

Відомо, що афганським студенткам університету не дозволили відвідувати кампуси, а міністерство вищої освіти повідомило, що їм припинять доступ до навчання «до подальшого повідомлення». Це спровокувало різке засудження з боку іноземних урядів і критику від деяких афганців, відтак — виникли протести в афганських містах.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що таліби намагаються довести афганських жінок «до темного майбутнього без можливостей», забороняючи їм відвідувати університети.

Виконувач обов’язків міністра вищої освіти Ніда Мохаммад Надім наголосив афганській державній телерадіокомпанії RTA, що таке рішення зумовлене кількома причинами, зокрема — тим, що студентки не носили належного ісламського одягу, і тому відбувалася взаємодія між студентами різної статі.

«Вони не дотримувалися хіджабу (ісламського жіночого дрескоду), вони приходили в одязі, в якому переважно жінки ходять на весілля», — пояснив він.

22 грудня десятки жінок зібралися біля Кабульського університету, щоб протестувати.

Загалом було приблизно 50 протестувальників — переважно жінок, які тримали транспаранти та скандували: «Освіта — наше право, університети мають бути відкриті».

Напередодні студенти університету Нангахар у східному Афганістані також протестували, а студенти-медики пішли з іспитів на знак протесту проти того, що їхніх однокурсниць вигнали.

Масштабні протести стали рідкістю в Афганістані після того, як «Талібан» захопив країну, оскільки їх часто силоміць припиняють служби безпеки. Розрізнені протести, що таки відбулися, є ознакою невдоволення, яке викликала політика «Талібану».

Схожі новини