Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівські медики зберегли десятирічній дитині єдину працюючу нирку

  • 12.12.2022, 14:48
  • 4 421

Урологи «Охматдиту» врятували єдину діючу нирку дитині, щоб врятувати орган, який через ваду розвитку втрачав функцію, довелося виконати високотехнологічну реконструктивну пластичну операцію

Десятирічний Артемко із сусідньої області народився із двобічним гідронефрозом. Дитина росла і спостерігалася у лікарів за місцем проживання, але, на жаль, ліва нирка повністю втратила свою функцію, а з часом і права почала погано працювати, у дитини значно погіршувався стан здоров’я.

Після проведення комплексних обстежень, урологи прийняли рішення про хірургічну корекцію єдиної діючої нирки лапароскопічним методом. Була виконана пієлоуретеропластика з використанням лапароскопічної відеостійки фірми «Karl Storz 3D/4K».

«Під час операції ми знайшли причину захворювання — вроджене звуження примискового відділу сечоводу. Тому було проведено часткову резекцію розширеної миски та звуженої ділянки сечоводу з накладанням нового мисково — сечовідного з'єднання (анастомозу). Сечова система була задренована внутрішнім сечовідним стентом, який буде видалений ендоскопічно через 2 місяці», — розповів лікар-уролог Андрій Поцюрко.

«Варто зазначити, що така складна тригодинна операція була виконана всього з трьох проколів. Післяопераційний період проходить без ускладнень. Дитина протягом двох місяців буде спостерігатися нами амбулаторно до видалення стента. Надіємося на повне відновлення функції нирки», — зазначив лікар.

Оперативні втручання такої високотехнологічної складності потребують безперебійної подачі кисню, вуглекислого газу та світла, що може бути проблемним у час війни. Але лікарі, задля порятунку дитини і завдяки тому, що лікарня оснащена генераторами, все ж таки взялися оперувати.

«Сьогодні такий час, що не знаєш, що відбуватиметься наступної миті - ракетний удар, знеструмлення, блекаут, тому завжди є ризики. Але дітей потрібно рятувати, тому працюємо за всіх цих умов і дякуємо ЗСУ та енергетикам та всім, хто допомагає нам в цьому», — додав Андрій Поцюрко.

Схожі новини