Передплата 2024 «Добрий господар»

ЄС надасть Україні 18 млрд євро

  • 11.12.2022, 08:30
  • 667

Рада Європейського Союзу погодила надання Україні допомоги на 18 мільярдів євро протягом 2023 року

Штаб-квартира ЄС. Фото Тьєррі Монасса
Штаб-квартира ЄС. Фото Тьєррі Монасса

«Рада досягла угоди щодо пакета законодавчих актів, який дозволить ЄС надавати фінансову допомогу Україні протягом 2023 року на 18 мільярдів євро. Пропозиція Рада ухвалила у письмовій формі, її подадуть до Європейського парламенту для можливого ухвалення наступного тижня» — йдеться у повідомленні.

Збинек Станюра, міністр фінансів Чехії, що нині головує у ЄС, наголосив, що блок продовжить підтримувати Україну.

«Україна може розраховувати на ЄС Ми продовжуватимемо підтримувати Україну, в тому числі й фінансово, стільки, скільки потрібно. Законодавство, яке ми ухвалили, означає, що Україна може розраховувати на регулярну фінансову допомогу від ЄС протягом усього 2023 року», — зауважив посадовець.

Як відомо, пакет передбачає структурне рішення щодо фінансової підтримки України у 2023 році. Сума кредиту, який нададуть Україні у 2023 році, становитиме 18 мільярдів євро, кредити матимуть 10-річний пільговий період. Тим часом держави-члени покриватимуть основну частину процентних витрат за рахунок зовнішніх призначених доходів. Гарантії щодо цього запозичення будуть надавати або з бюджету ЄС, або держави-члени.

Метою фінансової підтримки є надання нетривалої фінансової допомоги, фінансування невідкладних потреб України, відновлення критичної інфраструктури та початкової підтримки для сталого повоєнного відновлення з метою підтримки України на її шляху до європейської інтеграції, додали у Раді ЄС.

Схожі новини