Передплата 2024 «Добра кухня»

Люди будуть жити на Місяці вже у цьому десятилітті, — NASA

  • 20.11.2022, 20:30
  • 1 163

До кінця цього десятиліття люди зможуть перебувати на Місяці тривалий час. Йдеться, передусім, про науковців, які досліджуватимуть супутник Землі

Науковці працюють над тим, аби люди могли довго перебувати на Місяці. Фото Paopano
Науковці працюють над тим, аби люди могли довго перебувати на Місяці. Фото Paopano

Про це заявив представник NASA Говард Ху, який очолює програму місячного космічного корабля «Оріон» (Orion).

Він повідомив, що запуск ракети Space Launch System 16 листопада, на вершині якої розташований «Оріон», був історичним днем для польотів людини в космос. Науковець додав, що для підтримки наукових місій знадобляться житлові приміщення.

Як відомо, NASA цього разу запустили корабель без людей — всередині були манекени та роботи, які реєструватимуть вплив польоту на тіло людини. Вони мають зібрати дані, необхідні для запуску живого екіпажу.

Наразі «Оріон» перебуває на відстані близько 134 тисячі кілометрів від Місяця.

Говард Ху зауважив, що спостерігати за запуском місії «Артеміда» було «неймовірним відчуттям» і «мрією».

"Це перший крок, який ми робимо до тривалого дослідження глибокого космосу не лише для Сполучених Штатів, але й для всього світу.

Ми працюємо над сталою програмою, і це транспортний засіб, який перевезе людей, який знову висадить нас на Місяць", — наголосив представник NASA.

Ху також розповів, що усі системи працюють, а команда «Артеміди» готується до наступного запуску двигунів «Оріона», щоб вивести космічний корабель на далеку орбіту Місяця.

Він зізнався, що спостереження за місією із Землі «справді викликає хвилювання та відчуття «Вау, ми повертаємося на Місяць». Щойно безпеку компонентів і систем «Артеміди» перевірять та доведуть — ймовірно, що «люди будуть жити на Місяці в цьому десятилітті».

Астронавти можуть знову висадитися на Місяць вперше за 50 років.

Також науковець пояснив, що одна із основних причин повернення на Місяць полягає в том, аби з’ясувати, чи є вода на південному полюсі супутника. Її можна перетворити на паливо для кораблів, які могли б летіти глибше у космос — наприклад, на Марс.

«Ми відправлятимемо людей на поверхню, і вони житимуть на цій поверхні та займатимуться наукою. Для нас справді буде дуже важливо навчитися трохи виходити за межі орбіти нашої Землі, а потім зробити великий крок, коли ми підемо на Марс.

Місії «Артеміда» дає нам мати стійку платформу та транспортну систему, яка дозволяє нам навчитися працювати в цьому глибокому космічному середовищі", — підсумував Говард Ху.

Схожі новини