Передплата 2024 «Добрий господар»

Цілий день сидите за комп’ютером — знайдіть 30 хвилин для руху

Малорухливий спосіб життя — один із головних чинників, які порушують правильну циркуляцію крові. Тому якщо цілий день проводите перед комп’ютером, а ввечері вирушаєте в кіно (і знову сидите!), настав час переглянути щоденні звички. Намагайтеся щодня знайти хоча б 30 хвилин для руху і зверніть увагу на ці види фізичної активності: вони найбільш корисні для здоров’я ніг

Ходьба. Намагайтеся рухатися про­тягом дня якомога більше. Якщо у вас є вибір — постояти або пройтися пішки (наприклад, коли чекаєте автобуса), оби­райте прогулянку! У гарну погоду краще пройти 3−4 зупинки пішки, ніж чекати на транспорт. Забудьте про ліфт, піднімайте­ся і спускайтеся сходами.

Велосипед. Катання на велосипеді покращує кровообіг в цілому і особливо корисно тим, у кого є схильність до вари­козу. Коли крутите педалі, кров починає активно циркулювати по кровоносних су­динах і ніде не застоюється. А наванта­ження при цьому повністю відсутнє, що дуже корисно для суглобів.

Плавання. При варикозі до багатьох силових і аеробних вправ потрібно під­ходити дуже обережно: інтенсивні трену­вання збільшують навантаження на ноги, можуть спричинити венозний тиск. Тре­нування у воді таких наслідків не мають. Плавання корисно тим, що тіло перебуває в горизонтальному положенні, наванта­ження на ноги знижується і відбувається відтік крові. Крім того, плавання допомагає зняти напруження і нормалізує циркуляцію крові. Якщо просто плавання здається вам занадто нудним, спробуйте аквааеробіку — це ефективний спосіб зміцнити м’язи, по­ліпшити поставу і позбутися зайвої ваги. І все це без шкоди для вен.

Йога. За варикозу кров застоюється, циркуляція порушується, а тканини ніг не отримують достатньо кисню. Йога допо­магає привести м’язи в тонус і поліпшити циркуляцію крові в ногах.

Зарядка вранці та ввечері. Починай­те і закінчуйте свій день цими вправами, щоб розвантажити венозну систему.

Вібрація. Ляжте на спину, під шию по­кладіть валик або подушку. Підніміть вго­ру ноги і руки перпендикулярно до тіла. Подихайте в цьому положенні глибоко і рівно, а потім вібруйте (трясіть ) ногами 2−3 хвилини. Ця вправа покращує веноз­ний відтік, зміцнює стінки судин. Покра­щується кровообіг у всьому тілі, відбува­ється відтік крові у венах, зміцнюються їх стінки.

«Велосипед». Лежачи на спині, під­нятими ногами «крутіть педалі». Стежте, щоб поперек щільно притискався до під­логи. Виконуйте 2−3 хвилини або поки не втомитеся.

«Ножиці» вертикальні і горизонтальні. У положенні «лежачи на спині» підніміть ноги над підлогою і робіть ними рухи у вертикальній і горизонтальній площині, ніби ріжете папір.