Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Львівщині вірус корони вирішили шукати у… каналізації

Щоб спрогнозувати хвилі захворювання на кілька тижнів, в області вирішили застосувати досвід США

У Львові, Червонограді, Дрогобичі та Самборі стартували дослідження стічних вод на наявність в них елементів коронавірусу. Досліджуватимуть стоки до кінця грудня.

Окрім Львівщини, такий проєкт реалізують також у Кіровоградській, Дніпропетровській та Чернівецькій областях.

Про це повідомила у коментарі для «ВЗ» гендиректорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, головний державний санітарний лікар у Львівській області Наталія Іванченко.

Каже, що це новий вид епідеміологічного нагляду за вмістом SARS-CoV-2 в господарських побутових стоках. Результати концентрації вірусу дадуть можливість експертам спрогнозувати епідпроцес поширення Covid-19. Вірус є у біологічних виділеннях інфікованої людини незалежно від того, має вона типові для захворювання симптоми чи ні.

За словами пані Наталії, такий пілотний проєкт дозволить прогнозувати ситуацію з поширенням вірусу на декілька тижнів. Це особливо актуально в осінній сезон, коли є сплеск захворювання.

«Методика виявлення частинок вірусу у стічних водах добре відпрацьована на досвіді США та Євросоюзу, — сказав у коментарі для „ВЗ“ керівник департаменту охорони здоров‘я Львівської ОВА Орест Чемерис. — Такий проєкт реалізовують вперше в Україні, зокрема — на Львівщині, хоча це світова практика, яка справді допомагає наперед прогнозувати ситуацію з інфекційним захворюванням».

Про «ціну питання» лабораторних досліджень

Наталія Іванченко повідомила, що Львівська область не отримала на лабораторні дослідження стічних вод жодної копійки. Натомість отримала тестери, призначені спеціально для діагностики ковіду у стічних водах. Розхідними матеріалами забезпечені повністю. Бо раніше використовували суто реактиви, які виявляли інфекцію коронавірусу у біологічному матеріалі - мазків з рота, носоглотки. Такими не можна тестувати стічну воду.

«Дослідження робимо двічі на тиждень, — наголошує Наталія Іванченко. — Загалом в Україні є сімнадцять точок для досліджень стоків. Будуть інтерпретувати результати наприкінці року. Це нам допоможе краще орієнтуватися в ситуації щодо коронавірусу».

Про позитивну динаміку ковідних госпіталізацій

Орест Чемерис зауважив, що вже другий тиждень поспіль на Львівщині спостерігається покращення ситуації із захворюванням на коронавірус. Станом на 18 жовтня, на стаціонарному лікуванні у ковідних медзакладах області перебувають 279 пацієнтів, з них 9 — діти.

«Це на 150 осіб менше, ніж у часи пікового навантаження з початку осені, — зазначив головний медик області. — Цього разу пік був на межі 440−460 пацієнтів. Зменшення приросту захворювання та темпів госпіталізації пов’язане з кількома причинами. Перший фактор — захворювання має хвилеподібний перебіг. І це вбачалося раніше, коли була хвиля, а потім спад. Друга причина — вакцинація населення: обидві дози вакцини отримали орієнтовно 55% населення Львівської області. Тому в людей вже виробився імунітет. Коронавірусна хвороба буде ставати суто сезонним захворюванням».

За словами Ореста Чемериса, зараз немає проблем із доставкою вакцин, а кількість осіб, які хочуть отримати бустерну дозу зростає.

«Найбільший попит — за вакциною Pfizer. Вакцинація триває, але не такими темпами, як це було до війни», — підсумував чиновник.

Схожі новини