Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Китайські вчені вперше виявили новий мінерал на Місяці

  • 18.09.2022, 19:45
  • 868

Китай виявив на Місяці кристал, що складається з раніше невідомого мінералу

Фото: People's Daily
Фото: People's Daily

Американський журнал Vicе пише, що Китай також підтвердив, що місячна поверхня містить ключовий інгредієнт для ядерного синтезу практично безмежної енергії, яка використовує ті самі сили, що живлять Сонце та інші зірки.

Кристал був знайдений у партії місячних зразків, зібраних китайською місією «Чан'є-5» у грудні 2020 року. Це були перші зразки місячної породи, доставлені на Землю з 1976 року.

Після ретельного вивчення зразків вчені з Пекінського науково-дослідного інституту уранової геології виявили частинку монокристала, діаметр якого менший за ширину людської волосини.

Повідомляється, що кристал складається з мінералу Чансіт-(Y), названого на честь китайської богині Місяця Чан'є, яка також є натхненницею місячних місій Китаю. 16 вересня Комісія з нових мінералів, номенклатури та класифікації (CNMNC) Міжнародної мінералогічної асоціації (IMA) зареєструвала Чансіт-(Y) як новий мінерал, повідомляє китайське державне видання Global Times.

Чансіт-(Y) — це прозорий кристал, що сформувався в області північної поверхні Місяця, яка була вулканічно активною близько 1,2 мільярда років тому. Кристал є шостим новим мінералом, ідентифікованим у місячних зразках і першим виявленим Китаєм. Попередні відкриття були зроблені США та СРСР.

Державні ЗМІ Китаю також повідомляють, що отримані зразки місячної породи містять гелій-3 — різновид елементу гелію, який давно цікавить вчених як джерело палива для ядерного синтезу. Втім, розробка термоядерних реакторів триватиме десятиліття, якщо створити їх загалом буде реально. Однак, якщо реактори будуть створені, гелій-3 стане ідеальним паливом для них, оскільки він виробляє менше радіоактивних побічних продуктів та ядерних відходів у порівнянні з іншими атомами, пише Vice.

Зазначимо, що на Землі також є гелій-3, але зустрічається він вкрай рідко, тоді як на Місяці, як припускають вчені, його удосталь.

Схожі новини