Передплата 2024 ВЗ

«У вартості землі враховано місце розташування, у Карпатах — дорожче»

Директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман розповіла для «ВЗ» про ціновий рекорд — пів гектара ділянки в Карпатах за 12,76 мільйона гривень

На Львівщині продали одну з найдорожчих в Україні земельних ділянок за 12,76 мільйона гривень. Це приватна земля для ведення особистого селянського господарства площею менше, ніж пів гектара (0,47 га). Такий земельний наділ реалізували у Стрийському районі - на території Славської ОТГ. В Україні ця ділянка для ведення особистого сільського господарства увійшла у десятку найдорожчих.

Попри війну, Львівщина увійшла до переліку регіонів України з найдорожчим ринком землі за весь період його функціонування — з липня 2021 року. «ВЗ» вже писав, що найдорожчий пай в Україні продано у Сокільниках, що біля Львова: понад 5 мільйонів гривень за 0,94 га.

Як прокоментувала для «ВЗ» директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації Тетяна Гетьман, завдяки впровадженню ринку землі ціни на земельні ділянки є прозорими.

«Щодо формування цін, то кожна ділянка має свого власника, а відтак лише власник встановлює бажану вартість, за якою хоче продати землю, — каже чиновниця. Звичайно, у ціну закладається і складова місця розташування. І якщо це місце підходить потенційному покупцю, то угода на продаж-купівлю точно буде підписана. Щодо проданої за понад 12 мільйонів ділянки в Карпатах, то вона знаходиться в урочищі Стинища колишньої Волосянківської ради, тепер Славської територіальної громади. А висока ціна продажу цієї ділянки — результат домовленостей між власником і покупцем».

Експерт земельного ринку Василь Трудін розповів «ВЗ», що одна з причин того, що підприємець придбав менше пів гектара землі за понад 12 мільйонів гривень — інвестиція у майбутній інфраструктурний проєкт, який реалізовують в Карпатах.

«Біля Славського розбудують новий гірськолижний комплекс, а це 75 кілометрів нових лижних трас, — каже пан Василь. — Це альтернатива „Буковелю“, кошти за землю можна буде відпрацювати за кілька років. Ще одна причина дорожнечі - земля в Карпатах завжди в попиту і доволі вартісна. Тут можна зводити готелі, які приноситимуть дивіденди, відпочинкові комплекси… На території гірськолижного курорту створять п’ять тисяч робочих місць, а окупність цього проєкту — не менше 15 років».

Схожі новини